Endonezya'da tutuklu muhaliflere af

Güncelleme Tarihi:

Endonezyada tutuklu muhaliflere af
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Endonezya yeni yönetimi, ülkede yapılacak reformlar çerçevesinde, iki siyasi tutukluyu affetti ve en kısa zamanda seçim yapılacağını açıkladı.

Adalet Bakan Muladi, başkent Cakarta'daki Cipinang cezaevinde yatan işçi lideri Muchtar Pakpahan (Solda) ve eski milletvekili profesör Sri Bintang'ın (Ortada), dün affedildiklerini açıkladı. Muladi, diğer siyasi tutukluların da yakında serbest bırakılacaklarını vurgularken, muhalefet, ilk etapta sayıları 15'i bulan siyasi tutuklunun salıverilmesini istiyor..

İşçi Refahı Birliği'nin Lideri Pakpahan, ayaklanma başlatmak ve hükümet aleyhtarı açıklamalar yapmak suçundan 4 yıldır hapis yatıyordu. Birleşik Kalkınma Partisi'nden atılan Sri Bintang da, eski Devlet Başkanı Suharto'nun itibarıyla oynadığı gerekçesiyle 34 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezaevlerinde yaklaşık 200 muhalifin bulunduğunu sanılıyor.

Yusuf Habibi'nin devlet başkanı olmasından sonra gerçekleşen ilk kabine toplantısının ardından gazetecilere açıklama yapan yetkililer, ‘Seçimler, kanun hazırlanır hazırlanmaz yapılacaktır. Seçim ve siyasi parti kanununu en kısa zamanda hazırlayacağız’ diye konuştular.

Bu arada, yeni yönetim, Suharto ve ailesinin sahip olduğu şirketlerin üstlendiği devlet ihalelerini birer birer iptal ediyor. Suharto'nun oğluyla, bir aile dostunun sahibi firmaların üstlendiği musluk suyu projesi iptal edilirken, yine Suharto ailesine bağlı bulunan devlet petrol şirketi ve gemicilik şirketleriyle yapılan anlaşmaların da yeniden gözden geçirileceğini bildirdi.

Öte yandan, yağma ve şiddet olaylarıyla savaş alanına dönen başkent Cakarta'nın temizlenmesine başlandı. Yaşamın normale döndüğü Cakarta'da ilk olarak, olaylar sırasında 15 bin öğrencinin işgal ettiği, meclis binasının bulunduğu alanın temizliğine başlandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!