En çok Avusturyalılarla Fransızlar korkuyor

Güncelleme Tarihi:

En çok Avusturyalılarla Fransızlar korkuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2016 12:34

Avrupa’da yapılan bir araştırmaya göre Avrupalıları popülist sağ partilere yönelten en önemli etken küreselleşme korkusu... Bu korkunun en etkili olduğu ülkeler Avusturya ve Fransa.

Haberin Devamı

ALMAN Bertelsmann Vakfı’nın araştırmasına göre Avusturya halkının yüzde 55’i ve Fransızların yüzde 54’ü
küreselleşmeyi bir tehdit olarak görüyor. Avusturya ve Fransa, anketin yapıldığı diğer ülkelere göre bu görüşü benimseyenlerin en çok olduğu iki ülke.
AB vatandaşı olan 14.936 kişi arasında yapılan anketin sonuçları, bu iki ülkedeki ana akım partilerin yaklaşan seçimler hakkındaki kaygılarını artıracak nitelikte.
Avusturya’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu Pazar günü yapılacak. Fransa’da 2017’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde ise aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’in başarı göstermesi bekleniyor.

EN AZ İNGİLTERE’DE

İngiltere’de ise küreselleşmeden korktuğunu söyleyenlerin oranı sadece yüzde 36. Bu oran, araştırmanın Ağustos ayında yapıldığı dokuz Avrupa ülkesi arasında en düşük olanı. İngiltere’nin Haziran ayında Avrupa Birliği’nden çıkma kararı (Brexit) almış olmasına rağmen, araştırma İngilizlerin yüzde 26 ile ekonomik durumlarından en az endişe duyan halk olduğunu gösterdi. Brexit kararı ve ardından ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesiyle sağcı partilerde ateşlenen popülizm, geleneksel partilerde kaygı yaratıyor.

En çok Avusturyalılarla Fransızlar korkuyor

HOFER SEÇİLEBİLİR Mİ?

Avusturyalı seçmenler 4 Aralık’ta Özgürlük Partisi lideri Norbert Hofer’i, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, Avrupa’da seçilen ilk sağcı devlet başkanı yapabilir.
Aynı gün İtalya’da yapılacak referandum da Başbakan Matteo Renzi’nin istifası ve euro karşıtı Beş Yıldız hareketinin güçlenmesinin yolunu açabilir. Ayrıca Fransa, Hollanda ve Almanya’da da bu yıl seçimler yapılacak.
Araştırmaya göre aşırı uç partilerin desteklenmesinde, küreselleşme korkusu, geleneksel değerler veya ekonomik kaygılar gibi etkenlerden daha belirleyici oluyor.

AVRUPA FAYDASINI GÖRDÜ AMA...

Bertelsmann Vakfı’nın başkanı Aart de Geus, “Avrupa küreselleşmenin çok faydasını gördü. Buna rağmen pek çok kişi kendilerine yaramadığını düşünüyor... Ana akım partiler bu küreselleşme korkusunu programlarında ele almak zorundalar” dedi.
AB üyesi 28 ülke genelinde ise ankete katılanların yüzde 45’i küreselleşmeyi bir tehdit olarak görürken, yüzde 55 bir fırsat olarak değerlendiriyor.
Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’nin destekçilerinin yüzde 78’i ve Fransız Ulusal Cephe seçmeninin yüzde 76’sı küreselleşmeden korkuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!