El Kaide'nin kilit adamını uydu telefonu ele verdi

Güncelleme Tarihi:

El Kaidenin kilit adamını uydu telefonu ele verdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2003 02:01

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın BM Güvenlik Konseyi'nde ismini vererek söz ettiği İslamcı terör örgütü El Kaide'nin Irak sorumlusu Ebu Musab El Zarkavi'nin bir yardımcısının Türkiye'de yakalandığı ortaya çıktı.

Zarkavi'nin teğmen rütbesindeki adamı, uydu telefonu aracılığıyla bir konuşma yapınca ABD ve İngiliz istihbarat servislerince tespit edildi.

Verilen haberlere göre, kimliği açıklanmayan ve El Kaide içinde ‘‘teğmen’’ rütbesine sahip olan terörist, uydu telefonu kullanarak Ürdün'de ABD diplomatı Laurence Foley'yi öldüren kişileri aradı ve tebrik etti. Telefon konuşması ve içeriği, Amerikan ya da İngiliz gizli servisi tarafından dinlendi.

Bu konuşmanın tespit edilmesi, Irak-El Kaide bağlantısı hakkında ABD'nin uzun süredir aradığı ‘‘sıcak’’ kanıt oldu. Türkiye'de tutuklanan teğmenin itirafları, Powell'ın çarşamba günü BM'de açıkladığı Irak-El Kaide bağlantısında en önemli dayanak oldu.

TÜRKİYE'DE YAKALANDI

Teğmenin bir profesyonel olmasına rağmen, dinlenme riski yüksek olduğu için El Kaide'nin kullanmayı çoktan bıraktığı uydu telefonu aracılığıyla iletişim kurma hatasına düştüğü belirtildi.

Telefon konuşması, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA ya da İngiliz elektronik dinleme servisi GCHQ gibi Batılı istihbarat servisleri tarafından tespit edildi. El Kaide teğmeni önce Suriye'ye, oradan da Türkiye'ye kadar ajanlar tarafından takip edildi. Türkiye'ye ulaştıktan sonra Amerikan ajanları teğmeni tutukladı ve CIA'in bölgede gizlice faaliyet gösterdiği söylenen ‘‘sorgulama’’ merkezlerinden birine götürdü.

Amerikalıların teğmenini ‘‘psikolojik baskı’’ metoduyla sorguladıkları bildirildi. New York Times'ın haberine göre El Kaide teğmeni, sorgulama sırasında, Zarkavi'nin Irak dışında bir hücreyi yönettiğini, Irak'ta tedavi için bulunduğunu, Avrupa ve Ortadoğu'da faaliyet gösteren 24 El Kaide militanıyla terörist saldırılar planladığını ifşa etti. Diplomat Foley'in öldürülmesi bu eylemlerden bir tanesiydi. Zarkavi'nin yardımcısının ABD'nin açıklamayı uygun görmediği çok önemli başka ifşaatlarda da bulunduğu belirtildi.

El Kaide teğmeninin, Zarkavi'nin Katar kraliyet ailesi üyesi Abdül Kerim El Tani tarafından finanse edildiğini, El Tani'nin 1 milyon dolar para verdiğini ve pasaport sağladığını itiraf ettiği, ancak Katar'ın müttefik olması dolayısıyla Powell'in bu bilgiyi gizli tuttuğu kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!