Ekümenik sıfatı rahatsız etmiyor

Güncelleme Tarihi:

Ekümenik sıfatı rahatsız etmiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2010 00:00

Başbakan Erdoğan’ın Atina ziyaretinde dostluk havası hakimdi. ABD Başkanı gibi karşılanan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Papandreu birbirlerine “Sevgili Yorgo, Sevgili Tayyip” diye hitap etti. Erdoğan, basın toplantısında Fener Rum Patriği Bartholomeos’a “Ekümenik” denmesinden rahatsızlık duymadığını açıkladı.

Haberin Devamı

ERDOĞAN VE BERABERİNDEKİLERE GÖRKEMLİ KARŞILAMA / WEB TV

ERDOĞAN'IN ATİNA ZİYARETİNDEN FOTOĞRAFLAR

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun Fener Rum Patriği Bartholomeos’u “Ekümenik” olarak tanımlamasının kendisini rahatsız edip etmediği sorusuna, “Hayır. Ecdadımızı rahatsız etmemiş, beni de rahatsız etmiyor” yanıtını verdi.
Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı’nın araştırmasına göre Türkiye dışında yaklaşık 50 bin T.C. vatandaşı Rum’un yaşadığını belirterek, bunların istedikleri yerlere gelip Türkiye’de yaşayabileceklerini vurguladı. Erdoğan ayrıca Patrikhane’de Sen-Sinod Meclisi üyeliği için başvuruda bulunan yabancı din adamlarına bir iki hafta içinde T.C. vatandaşlığı verileceğini de bildirdi.
Patrikhane’nin Türkiye için bir kazanç olduğunu söyleyen Papandreu da, Erdoğan’ın hem ekümeniklik hem de İstanbullu Rumlarla ilgili sözlerine teşekkür etti.
Efharisto Poli
Erdoğan ve Papandreu, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan konseyle ilgili açıklamasını tamamladıktan sonra, “Efharisto Poli” diyerek Yunanca “Çok teşekkür” etti. İki lider birbirlerine de “Sevgili Tayyip, Sevgili Yorgo” diye hitap etti. Erdoğan iki ülkeyi ilgilendiren konularda özetle şunları söyledi:
Patrikle gelmek istedim
Eğer Diyanet İşleri Başkanımızın vakti uygun olsaydı onunla birlikte Patriği de yanımda getirecektim. Birlikte, kendilerinin Batı Trakya’daki dini liderle buluşmasını düşünüyorduk. Batı Trakya’da seçilmiş müftünün Yunan hükümetince onayını istiyoruz. Papandreu’dan Atina’daki Fethiye Cami’nin restorasyonunu istedim.
Kıbrıs’ta görüşme
Kıbrıs’ta müzakereler kaldığı yerden devam edecektir. Biz dörtlü mü, beşli mi görüşelim diyoruz. AB mi, BM mi katılacak… En geniş düzeyde katılsın. Hazır olan biziz. Kıbrıs Türk tarafı çözüme destek verecektir. Kıbrıs’ta soru işaretleri artmamalı. Eğer çabalar sürerse yıl sonuna kadar çözüme kavuşabileceğimize inanıyorum. 
Yeni destan
Tarih yazıcıları, tarihin bu iki aktörünün barış ve huzur destanı yazmak için siyasi iradelerinin mevcut olduğunu kayda geçecektir. Türk ve Yunan halkları emin olsunlar ki tarihin mutlu günlerini yeniden yaşamaları için gayret edeceğim.
Korkuları aşmalıyız
Papandreu’nun açıklamaları da özetle şunlar oldu: “Erdoğan Kıbrıs konusunda cesur davrandı. Cesaretle devam etsin, beni de yanında bulacak. Kıbrıs’ta garantörlere ihtiyaç duyulmamasını dilerim. Çünkü geçmişte garantörler Kıbrıs Türkleri ile Rumları ikiye ayırdılar.
Erdoğan’ı cesur, kararlar almaktan korkmayan bir insan olarak görüyorum. Türk halkı misafirperver, çalışkan, mükemmel bir halk. Türk halkı çoğumuzun sandığından çok farklı.
Ege adalarında paradoks olan bir şey var. Bir yandan Türk turistler gelsin diyoruz ama bir yandan da ne zaman gitsek Türk uçakları adaların üzerinden geçiyor. Türkler bir adayı alır mı korkusu var. Evet bu var. Ama Türklerde de benzer korkular olabilir. Bu korkuları aşmalıyız.”
Atatürk-Venizelos gibi
Türk-Yunan İş Forumu’nda da konuşan Başbakan Erdoğan, İki ülke arasındaki sorunların çözülemeyecek meseleler olmadığını belirterek, şunları söyledi:  “Sorunların bu kadar büyümesi, sadece diyalogsuzluktan kaynaklanıyor. Yani aynı masanın etrafında oturmamak. Atatürk ile Venizelos bir araya geldiler, çözdüler. Ama sonra masadan herkes ayrıldı. Ayrılınca, evet, ayrılık şarkıları, ayrılık türküleri söylenmeye başlandı. Şimdi bunu gideriyoruz. Şunu samimiyetle ifade ediyorum: Rembetiko ne kadar sizin müziğinizse, o kadar da bizim müziğimizdir, o kadar Ege’nin sesidir. Çiftetelli ne kadar bizimse, o kadar sizindir, o kadar sizin duygularınızı yansıtmaktadır.”

Buluşma keyfi

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yürüyerek Başbakanlık Konutu’na geçti. Yorgo Papandreu, Erdoğan’ı kapıda karşıladı. Erdoğan, basamakları koşarak çıktı. İki başbakan el sıkışıp gülerek poz verdi. Yunanistan Başbakanlık Binası’ndaki görüşme 1.5 saat sürdü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitri Druças da hazır bulundu.

Haberin Devamı

İyi komşu kalalım

BAŞBAKAN Erdoğan, 81 yaşındaki Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, tarafından kabul edildi. Papulyas ve Erdoğan, Başkanlık Sarayı’ndaki kabulde, basına görüntü verirken kısa açıklamalarda bulundular. Erdoğan, Papulyas’a, “6’ncı kez Atina’ya geliyorum. Fakat bu farklı bir final olacak” dedi. Daha önce Türkiye için, “Huysuz komşu” diyen Papulyas ise bu kez “Komşuyuz. Komşu kalacağız. İyi komşu kalalım” diye konuştu.

Bayrak sadece Başbakanlık’ta

ERDOĞAN’ın ziyareti öncesi, Atina sokaklarına asılan Türk bayrakları güvenlik endişesiyle önceki gece toplandı. Bayrak toplama, aşırı milliyetçi Yunanlıların, “Yeni Osmanlılığa hayır” sloganlarıyla Türk bayraklarına zarar vermeleri endişesiyle yapıldı. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık binalarının bulunduğu İrodu Atiku Caddesi’ndeki Türk ve Yunan bayrakları asılı kaldı.

Haberin Devamı

Parlamentodan dostluk mesajı

TÜRKİYE, 8 Haziran 1995’te aldığı bir kararla, 31 Mayıs 1995’de Yunanistan’ın karasularını 6 milden 12 mile çıkarma kararının uygulanma durumunu, ‘casus belli-savaş nedeni’ olarak sayacağını ilan etmişti. Bu karar Yunan Parlamentosu’nda büyük rahatsızlık yaratmıştı. Yunan hükümetleri, yıllarca hem ikili görüşmelerde, hem de AB platformlarında bu kararın iptal edilmesini istemişti. Bu kararın alınmasından 15 yıl sonra Yunanistan dün bir adım attı. Yunan Parlamentosu’nun ünlü Sintagma Meydanı’na bakan camlarına, Türk ve Yunan bayrakları asıldı. Bu yolla parlamentolar arası dostluğun başladığı mesajı verildi.

İzmir’e kaçak göçmen limanı

Haberin Devamı

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay’ın Yunanistan Kamu Düzeni Bakanı Mihalis Hrisohoidis ile yaptığı görüşmede, Türkiye üzerinden illegal yollarla Yunanistan’a gittikleri tespit edilen üçüncü ülke vatandaşları için İzmir yakınlarında 3 ay içinde geri kabul limanı oluşturulması kararlaştırıldı. Yılda en fazla bin kaçak göçmenin iadesini kabul edecek olan Türkiye’de kaçaklar için 50’şer kişilik geçici kabul merkezleri de kurulacak. Yunanistan yeşil pasaportlara vizeyi kaldırmayı da kabul etti.

Eşlere broş hediye

YORGO Papandreu’nun eşi Ada Papandreu, Emine Erdoğan’ı Yunanistan’ın ünlü kuyumcusu İlias Lalaunis’in kurduğu müzeye götürdü. Lalaunis’in kızları, Papandreu ve Erdoğan’a antik Yunan’dan esinlenerek yapılmış birer broş hediye etti. Eşler daha sonra Benaki Müzesi’ne de gittiler. Başbakan Papandreu da, Tayyip Erdoğan’a Antik Yunan’da kullanılan madeni paranın, hatıra amaçlı basılanlarından hediye etti.

Haberin Devamı

Sultan’ın ziyareti deyip Türk bayrağı yaktılar

450 kadar Yunan aşırı sağcı gösterici, Başbakan Erdoğan’ın ziyaretini protesto etmek için Türk bayrağı yaktı. Atina’da düzenlenen gösteride Türkiye aleyhine sloganlar atan radikal göstericiler Erdoğan için “Sultanın ziyareti” nitelemesinde bulundu. Ağır silahlarla donatılan Yunan polisi taşkınlık meydana gelmemesi için gösteride çok sıkı önlemler aldı.

Parlamentodan dostluk mesajı

TÜRKİYE, 8 Haziran 1995’te aldığı bir kararla, 31 Mayıs 1995’de Yunanistan’ın karasularını 6 milden 12 mile çıkarma kararının uygulanma durumunu, ‘casus belli-savaş nedeni’ olarak sayacağını ilan etmişti. Bu karar Yunan Parlamentosu’nda büyük rahatsızlık yaratmıştı. Yunan hükümetleri, yıllarca hem ikili görüşmelerde, hem de AB platformlarında bu kararın iptal edilmesini istemişti. Bu kararın alınmasından 15 yıl sonra Yunanistan dün bir adım attı. Yunan Parlamentosu’nun ünlü Sintagma Meydanı’na bakan camlarına, Türk ve Yunan bayrakları asıldı. Bu yolla parlamentolar arası dostluğun başladığı mesajı verildi.

Feminist derneğe ziyaret

EMİNE Erdoğan, Başbakan Papandreu’nun eşi Ada Papandreu ile birlikte Benakion Müzesi’ndeki öğle yemeğinden sonra Yunanistan’da feminist hareketin ilk lideri olan Kaliopi Peren’in kurduğu “Likion Elinidon” Derneği’ni ziyaret etti. Burada bir folklor gösterisi izleyen iki başbakan eşi daha sonra Atina’daki büyük bir alışveriş merkezine gitti. Emine Erdoğan burada bir çift ayakkabı ile bir valiz satın aldı. Başbakan Erdoğan’ın isteği üzerine iki başbakan eşleriyle birlikte dün akşam Yunanistan’ın dünyaca ünlü bestecisi Mikis Theodorakis’i evinde ziyaret etti.

Türkü CD’si verdi

BAŞBAKAN Erdoğan, Papandreu’ya sanatçı Melihat Gülses’in Türkçe ve Rumca şarkı ve türküleri seslendirdiği “İstanbul’dan Atina’ya  Türküler” albümünü hediye etti. Kabı özel olarak hazırlanan CD’de  sanatçı Gülses’in Türkçe ve Rumca şarkıları seslendirdiği “İstanbul’dan  Atina’ya Türküler” albümü yer alıyor. Albümde, “Ada sahillerinde bekliyorum”, ‘Telgrafın telleri’,  “Gemilerde talim var”, “Entarisi ala benziyor” ve “Karabiberim” gibi  eserler bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!