Einstein'in farkı beyniymiş

Güncelleme Tarihi:

Einsteinin farkı beyniymiş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Einstein meğer dehasını normalden daha gelişmiş olan beynine borçluymuş. Bilim adamları Nobel ödüllü fizikçinin beyninin ‘matematiksel mantık’ bölümünün normaldan % 15 daha büyük ve sinir bağlantılarının daha kısa olduğunu belirlediler.

BİLİM adamları, ünlü fizikçi Albert Einstein'ın beyninin bir bölümünün fiziksel olarak olağanüstü olduğunu saptadı. Time dergisinin yüzyıla damgasını vuran önemli bilim adamları arasında gösterdiği ünlü fizikçinin 1955'te ölümünden sonra bir kavanoz içinde saklanan beyni üzerinde yapılan ilk incelemede şaşırtıcı bulgular elde edildi. Buna göre, insan beyninin matemetiksel mantıkla ilgili olduğu sanılan ve her iki kulak hizasında yer alan bölümü Einstein'ın beyninde her iki tarafta da normalden % 15 daha büyük çıktı.

Kanada'nın Ontario kentindeki McMaster Üniversitesi bilim adamları ayrıca, beynin ön tarafından arkasına uzanan ve ‘sulcus’ denilen oluk gibi kısmın Einstein'ın beyninde daha kısa olduğunu saptadılar. Çalışmayı yürüten uzmanlardan Sandra Witelson, İngiliz tıp dergisi The Lancet'te yayınlanan makalesinde, ‘Böyle bir biçim bizim beyinlerimizin hiçbirinde yok’ dedi.

Witelson, Einstein'ın beynindeki oluk gibi kısmın kısa olmasının ünlü bilim adamının dahiliğinin nedeni olabileceğini, çünkü bu kısalığın, beynin bu bölgesinde daha çok sinirin aralarında bağlantı kurarak birlikte daha kolay çalışmasına yol açmış olabileceğini belirtti.

DOĞUŞTAN DAHİYMİŞ

Sandra Witelson, beyin oluğunun muhtemelen Einstein'ın beyninde doğuştan kısa olduğunu, çok çalışma gibi çevresel faktörlerle kısalmadığını kaydetti. Bu nedenle Einstein'ın dahi doğduğunu savunan Witelson, her parlak fizikçi ya da matematikçinin beyninin aynı anatomiye sahip olup olmadığını bilmediklerini ve bu konunun araştırılması gerektiğini ifade etti. İncelemede Einstein'in beyni ile sıradan insanların beyinleri arasında büyüklük ve ağırlık açısından önemli bir fark görülmedi.

76 yaşında ölen Einstein'ın beynini 1955'den beri bir kavanoz içinde saklayan bilim adamı Amerikalı Thomas Harvey ünlü fizikçinin beynini 240 parçaya bölerek bazı incelemeler yapmıştı. Harvey incenlenmek amacıyla Einstein'ın beyninden bazı parçaları çeşitli bilim adamına vermiş ancak beynin üzerinde şimdiye kadar ayrıntılı, ciddi bir araştırma yapılmamıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!