Ege'de savaştan döndük

Güncelleme Tarihi:

Egede savaştan döndük
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

NATO'nun Kosova harekatından kısa bir süre önce, Ege'de Türk-Yunan çatışmasının eşiğinden dönüldüğü ortaya çıktı. Yunanistan'ın Limni Adası'na yerleştirilmiş füze radarlarının, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir F-16'ya kilitlenmesi kriz yarattı. F-16 pilotunun soğukkanlılığı sayesinde, sıcak bir çatışma önlendi. Ankara Atina'ya, ‘Bir daha olursa, füze radarlarını vururuz’ uyarısında bulundu.

Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-16 uçağı, 18 Mart'ı 19 Mart'a bağlayan geceyarısı rutin hava devriyesi görevi için Balıkesir 9. Anajet Üs Komutanlığı'ndan havalandı. Türk Hava Sahası'nda devriye uçan F-16, daha sonra Uluslararası Hava Sahası'na geçti. Uçak uluslararası alana girer girmez, aynı Irak'taki ABD savaş uçaklarında olduğu gibi, Yunan hava savunma füzelerinin radarı kilitlendi. NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik harekat hazırlıklarının yoğun olması nedeniyle pilot Harekat Merkezi'ni arayarak, ‘Düşman hedef’le ilgili acil bilgi istedi. Kilitlenmenin Limni'deki Yunan füze radarından kaynaklandığını anında tespit eden Harekat Merkezi, pilota soğukkanlı davranmasını ve hemen üsse geri dönmesi emrini verdi. Soğukkanlı davranarak ‘Düşman hedefi’ imha etmeyen pilot, Balıkesir'e geri döndü.

F-16'nın, Üs Komutanlığı'na geri dönmesinden sonra, hemen Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na rapor verildi. Askeri kaynaklar, uluslararası anlaşmalar gereği, uçağa kilitlenen (Uçağı vurma pozisyonuna giren) düşman radarının imha edilebileceğini, Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı hasmane tutumuna rağmen, pilotun soğukkanlı ve iyiniyet göstergesiyle iki ülke arasındaki çatışmayı önlediğini bildirdiler.

BİR DAHA OLMASIN, VURURUZ..

Türkiye bu gelişme üzerine Yunanistan'ı uyardı. Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Yunanistan'ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Michael Christedes'e verilen notanın, Türkiye'nin Yunanistan'a yaptığı uyarıların en sertlerinden birisi olduğu belirlendi. Türkiye'nin notasında, adalarda konuşlandırılmış füzelerin bir Türk savaş uçağına kilitlenmesinin ‘Düşmanca bir hareket’ olarak değerlendirildiği vurgulandı. Bu durumda pilotun meşru müdafaa hakkı olduğu belirtilerek,

Yunanistan'ın bu tutumunun uluslararası sözleşmelere ve NATO angajman kurallarına aykırı olduğu ifade edildi.

Notada ayrıca Türkiye'nin Lozan ve Paris anlaşmaları doğrultusunda Ege'deki adaları Yunanistan'a bırakırken, bu adaların silahsızlanmış olması şartının bulunduğu, bu nedenle de Yunanistan'ın adalar üstünde sınırlı bir egemenlik hakkı olduğu vurgulandı. Ankara ayrıca, ‘Ege’de eğitim uçuşu yapan Türk pilotlarının böyle bir durumla karşılaşmaları halinde, kilitlendikleri radarları meşru müdafaa gereği imha edebileceklerini' de açık bir dille Atina'ya iletti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!