Ege’de Paşa gerginliği

Güncelleme Tarihi:

Ege’de Paşa gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2016 20:23

YUNAN Savunma Bakanı Panos Kammenos’un Türkiye sahillerine 4 mil uzaklıktaki ıssız Paşa Adası’na asker yerleştirilmesi ve helikopter iniş alanı inşa edilmesini kararlaştırdığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Ege’de Paşa gerginliği
YUNAN Savunma Bakanı Panos Kammenos’un Türkiye sahillerine 3- 4 mil uzaklıktaki ıssız Paşa Adası’na asker yerleştirilmesi ve helikopter iniş alanı inşa edilmesini kararlaştırdığı öne sürüldü. Kathimerini gazetesi, Kammenos’un bu kararı, Türk savaş uçaklarının son dönemde Paşa ve bitişiğindeki Koyun (İnuses) adaları üzerinde alçak uçuşlar gerçekleştirmeleri üzerine “Doğu Ege’de Yunan egemenlik haklarının korunması amacıyla” aldığını yazdı. Gazete, “Sakız (Hios) Adası’nda konuşlanan ve Ege’de arama-kurtarma çalışmalarında kullanılan Yunan askeri helikopterinin pilotları, eğitim programları çerçevesinde haftada bir kez Koyun ve Paşa adaları üzerinden uçarak üslerine geri dönüyorlar. Helikopter, Paşa’nın üzerinde bulunduğunda Türkiye’den Yunan pilotlara “Türk toprağı üzerinde uçuyorsunuz. Geri dönün” uyarısı yapılıyor.

Haberin Devamı

Türk savaş uçakları havalanıp geri gönderme (tespit-taciz) işlemini yapıncaya kadar ise Yunan helikopteri Sakız Adası’na dönmüş oluyor” ifadelerini kullandı. Kathimerini ayrıca Paşa Adası’na iniş alanının inşa edilmesi ile Yunan helikopterinin sadece bu adanın üzerinde uçmayıp iniş-kalkış da yapacağını iddia etti. Adada Paskalya ayini yapıldığı da iddialar arasında. Paşa Adası, Yunan resmi kayıtlarında, Sakız Adası’na bağlı Koyun (İnuses) adalarından biri olarak gösteriliyor. Yüzölçümü 2.5 kilometrekare olan Paşa Adası’nda 2011 sayımına göre kimse yaşamıyor. Paşa’da 1863’te bir Fransız şirketi tarafından inşa edilen bir denizfeneri ve Yunan gözetleme kulesi var

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!