Ege'de deprem... Komşu da yıkıldı; 2 çocuk hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2020 07:00

Ege Denizi’nin Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem, Yunan adalarında da hissedildi. Deprem nedeniyle Sisam’da iki çocuk hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

İzmir depremi başta Sisam, İkarya, Sakız ve Midilli adaları olmak üzere Yunanistan’ın büyük bölümünde hissedildi. Sisam Adası’nda 15 yaşında bir erkek ve 17 yaşında bir kız lise öğrencisi yoldan geçtikleri sırada çöken bir binanın altında kalarak hayatlarını kaybetti. Ada’da 8 kişi de yaralandı. Çok sayıda eski ve terk edilmiş evin yıkıldığı Ada’nın Karlovasi yerleşimindeki Panagia Theotokou Kilisesi de büyük çapta hasar gördü. Ayrıca meydana gelen tsunami nedeniyle, Sisam, İkarya ve Sakız sahilerindeki kafe ve restoranlar hasar gördü.

İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem, Türkiye'ye en yakın Yunan adalarından biri olan Sisam adasında da hissedildi. Depremi hisseden halk sokağa dökülürken,depremde 2 çocuk hayatını kaybederken, yaralı sayısının 19'a çıktığı belirtildi.

Haberin Devamı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), merkez üssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olan 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. İzmir olmak üzere pek çok ilde hissedilen depremin merkez üssünün Sisam (Samos) Adası olduğu öğrenildi. Başkent Atina'dan Girit Adası'na kadar ülkedeki geniş bir alanda hissedilen depremde Sisam'da hasara ve can kaybına neden oldu. Richter ölçeğine göre deprem 7.1 büyüklüğünde kayda geçti. Deprem nedeniyle Vathy kasabasında baygın halde bulunan 17 yaşındaki Aris ve 15 yaşındaki Clarie ‘nin yaşamını yitirdiği açıklanırken, yaralı sayısının 19’a yükseldiği ifade edildi.

 

 BİRÇOK ARAÇ VE EV SULAR ALTINDA KALDI

Karlovasi Limanı'nda ve diğer kıyı bölgelerinde meydana gelen küçük ölçekli tsunamiler sebebiyle çok sayıda araç ve ev sular altında kaldı. Yunanistan Alt Yapı Bakanlığı, depremzedelerin Vathy ve Sisam adası çevresinde kurulan çadır kente yerleştirildiğini duyurdu.

 

SİSAM ADASI 4.1 İLE İKİNCİ KEZ SALLANDI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden verilen bilgiye göre saat 23.35'te Sisam Adası yakınlarında meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem adada korku ve paniğe neden oldu. Atina Jeoloji Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, Sisam adasında bu sabah saat 5'e kadar, 4,1 ve 4,2 olmak üzere yaklaşık 60 artçı sarsıntının meydana geldiği ifade edildi.

Haberin Devamı

‘AYNALAR, PENCERELER KIRILDI’

Sisam sakinlerinden Yani Vuros deprem anlarını “Evde kitaplar uçuştu. Aynalar pencereler kırıldı. Sokağa fırladım. İnsanlar Tanrı’dan yardım isteyerek kaçmaya çalışıyorlardı” diye anlattı. Sismolog Yerasimos Huliaras, adalara kıyasla İzmir’deki hasarın çok büyük olmasının, binaların inşa şekli ile ilgili olduğunu ileri sürdü.

AVRUPA’DAN MESAJ YAĞDI

İzmir ve Yunan adalarını vuran deprem sonrasında Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye en üst düzeyde destek mesajları geldi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, gelişmeleri yakından izlediğini belirterek düşüncelerinin depremden etkilenenlerle olduğunu ve AB’nin destek sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen de düşüncelerinin Yunanistan ve Türkiye’yle olduğunu ve AB’nin mümkün olan tüm yollarla yardıma hazır olduğunu söyledi.

Avrupa Parlamentosu David Sassoli ise diğer AB kurumlarıyla durumu yakından izlediklerini ifade etti.

AB Komisyonu’nun Sivil Savunma ve İnsani Yardımdan Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic, Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi’nin bölgedeki sivil savunma yetkilileriyle temasta bulunduğunu ve yardım için hazır beklediklerini kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ege’deki depreme ilişkin haberlerden büyük üzüntü duyduğunu kaydederek, “Yardıma hazırız” mesajı verdi.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ülkesinin, bu korkunç sınama karşısında Türk ve Yunan halklarının yanında olduğunu kaydederek, “Bu ülkelerin hükümetlerinin talep etmesi durumunda Fransız kurtarma ekipleri derhal bölgeye ulaşabilir” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla temasa geçen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’tan da benzer bir ekip gönderme mesajı geldi.

Haberin Devamı

MİÇOTAKİS’TEN ERDOĞAN’A ‘GEÇMİŞ OLSUN’

Egede deprem... Komşu da yıkıldı; 2 çocuk hayatını kaybetti

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis deprem dolayısıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı telefonla aradı. Erdoğan ve Miçotakis görüşmede, karşılıklı olarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek duyulması halinde Yunanistan’a yardım etmeye hazır olduklarını ifade etti. Miçotakis daha sonra Twitter’dan, “Anlaşmazlıklarımız ne olursa olsun, böyle anlarda insanlarımız birlikte ayakta durmalıdır” diye yazdı. Erdoğan, Miçotakis’in tweet’ine İngilizce yanıt vererek, “iki komşunun dayanışması hayattaki başka şeylerden daha değerli” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a telegraf göndererek “taziye” ve “geçmiş olsun” dileklerini iletti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!