Ege'de deprem diplomasisi

Güncelleme Tarihi:

Egede deprem diplomasisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ‘bahar havası’ devam ediyor. Türk-Yunan görüşmelerin Atina'daki ikinci turunun son derece olumlu bir havada gerçekleştiği öğrenildi. Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitri Reppas, 15-16 Eylül günleri Ankara'da devam edecek görüşmelerin de aynı çerçevede geçeceği inancında olduğunu kaydetti.

Reppas, ikinci tur görüşmelerin Ankara'da yapılacak bölümle sona ermesinin ardından, gelişmelerle ilgili geniş bir açıklama yapılacağını da duyurdu. Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Mithat Balkan, Yunan heyetine Dışişleri Bakanlığı Siyasi Direktörü Anastasios Skopelitis'in başkanlık ettiği, önceki gün başlayan ve dün sona eren görüşmelerde, çevre, turizm ve ticaret alanlarında işbirliği olanakları ele alındı. Görüşmelerin Ankara'da yapılacak bölümünde ise kültür, bölgesel işbirliği, uluslararası kaçakçılık ve terörle mücadele konularının ele alınması bekleniyor.

SİSMİK-1'E ATIF

Görüşmelerle ilgili resmi açıklama yapılmamakla birlikte Yunan basını, yatırımların korunması ve çifte vergilendirilmenin önlenmesi konulu iki anlaşmanın imzaya hazır olduğunu yazdı. Yapılan görüşmelerin ikinci derecede önem taşıyan konuları kapsamasına rağmen, görüşmelerde büyük ilerleme kaydediliyor olmasının Türk-Yunan ilişkileri açısından umut verici olduğunu vurgulayan gazeteler, Yunanistan hükümet yetkililerinin de itiraf ettikleri gibi, iki ülkeyi vuran depremlerin iki ülke yakınlaşmasına büyük ivme kazandırdığına işaret ettiler. Gazeteler ‘Türkiye ve Yunanistan’ı yönetenlerin, vatandaşlarının yüksek sesle dile getirdikleri dostluk ve barış taleplerini duymuşa benzedikleri' yorumunu yaptılar.

Bu arada, Kathimerini gazetesi, Türkiye ile Yunanistan'ın yakınlaşmasına uluslararası basının ‘deprem diplomasisi’ adını verdiğine dikkati çekerek, ‘sismik hareketlerin, iki ülkeyi ayırdığı gibi yakınlaştırdığı da’ dedi. Bir dönemlerin ünlü araştırma gemisi Sismik-1'e atıfta bulunan gazete, ‘Bir zamanlar bu geminin Çanakkale Boğazı’ndan çıkması bile iki ülkenin sallanmaya başlamasına neden oluyordu. Şimdiki sismik hareketler ise Ege'de gerginliğe yol açmak bir yana, yumuşama ve dostluk ortamına yol açtı' ifadesini kullandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!