Efsanevi dostluk zarar görüyor

Güncelleme Tarihi:

Efsanevi dostluk zarar görüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Der Spiegel’e göre Alman Başbakanı Helmut Kohl, ‘Ankara’da oturanlar bilmese bile benim efsanevi Türk dostluğumu herkes bilir' diyor.

Alman Der Spiegel dergisi, Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi ilişkilerin son günlerde gerginleşmesinin efsanevi dostluğa da zarar verdiğini yazdı.

‘‘Efsanevi dostluk’’ başlığıyla yayınlanan yazıda, Başbakan Mesut Yılmaz'ın sert açıklamalarına karşılık Alman Hükümeti'nin gerginliği yatıştırmaya çalıştığını, ‘‘Ateşe körükle gitmeyelim’’ taktiği uyguladığını belirten Der Spiegel, Başbakan Helmut Kohl'ün ‘‘Ankara'da oturanlar bilmese bile benim efsanevi Türk dostluğumu herkes bilir’’ dediğini belirtti.

Bonn'un Yılmaz'ın çıkışlarını fazla önemsemiyor gibi gözükmesine rağmen bazı karşı önlemler almakla tehdit ettiği belirtildi ve Kalkınma Bakanı Carl-Dieter Spranger'in ‘‘Yardımı keseriz’’ şeklindeki tehtidi örnek gösterildi. Alman Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel'in, AB'ye tam üyelik koşusunda ne kadar bekleyeceği belli olmayan Türkiye için ise sürekli olarak ‘‘Türkiye'nin Avrupa'ya dahil olmasını arzu ediyoruz. Bu konuda desteğimizi sürdüreceğiz’’ şeklinde konuştuğunu belirten Alman dergisi ancak Almanya'nın bu stratejisinin artık geçerliğini kaybettiğini bildirdi.

Bu arada Der Spiegel'e bir makale yazan Zülfü Livaneli şu görüşleri dile getirdi: ‘‘Türkiye'de islami fakat laik ve batıya yönelik bir model gerçekleştirilmesinde Avrupa üzerine düşen sorumluluğu görmelidir. Eğer, Türkiye AB'ye üye olacak adaylar arasına alınsaydı, Ankara da böylece Avrupa değerleri ve normlarına bağlanacaktı.’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!