Efsanenin durumu ‘olağanüstü’ ciddi

Güncelleme Tarihi:

Efsanenin durumu ‘olağanüstü’ ciddi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2013 01:26

FORMULA 1’de yedi dünya şampiyonluğu bulunan Alman pilot Michael Schumacher, Fransa Alpleri’nde önceki gün geçirdiği kaza sonrası yaşam mücadelesi veriyor. Doktorlar, geçirdiği beyin ameliyatının ardından uyutulan efsane pilot için, “Durumu ciddi. Kaskı sayesinde ölümden döndü” diyor. Schumacher'in doktorları pilotun son durumunu az önce başlayan basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.

Haberin Devamı

İşte basın toplantısından önemli noktalar:

Hastane yetkilisi: Dün akşam yeni bir tarama yapıldı. Durumun iyiye gittiği görüldü. Bu yüzden aileye yeni bir operasyon seçeneği sunduk. Yaptık ameliyatı. Yeni bir tarama daha yapıldı ve çok az iyileşme görüldü.

Dr. Payan: Öğleden sonra beynin üzerindeki baskı konusunda bir “geçiş ilerlemesi” gördük. Taramalar bize durumunun nispeten istikrarlı olduğunu gösterdi. Yani durumunda kötüleşme yok. Beyin cerrahı arkadaşlarımla birlikte ilerleme olduğunu görüp ameliyatı yapmaya karar verdik. Böylece beyin üzerindeki baskıyı azaltabilecektik. Ameliyatı dün gece yaptık ve nispeten iyi bir sonuç elde etti.
Hematomu (pıhtı) daha da boşalttık, bu da bize durumu düne göre daha iyi kontrol ettiğimiz işaretini verdi.

Haberin Devamı

OPERASYON 2 SAAT SÜRDÜ
Payan’ın dediği gibi hep birlikte ilk operasyonu yapmaya karar verdik. Elbette aileyle de görüştük çünkü bu tür travmalardan sonra karar almak zordur.
Beynin sol tarafındaki hematomu çıkardık. Bu dünkünden farklı bir hematomdu. Beynin içindeydi ve tüm işaretler yapabileceğimizi gösteriyordu.
Ayrıca beyin üzerindeki baskıyı da azaltmaya karar verdik. Taramalar hematomun düzgün bir biçimde çıkarıldığını ve iyileşme olduğunu gösterdi.
Ancak taramalara göre beyinde başka lezyonlar da var ve bu lezyonların kontrol altında tutulması gerekiyor. Saat başı kontroller yapılmalı. Operasyon 2 saat kadar sürdü.

"TEHLİKEYİ ATLATTI DİYEMEYİZ"
Dr. Payan: Durum düne göre daha iyi kontrol altında. Tehlikeyi atlattı diyemeyiz ama dün de dediğim gibi daha fazla zaman kazandık.
İlerleyen saatler sonuç için çok önemli olacak.

Dün bu fırsatı yapmak için elimize bir fırsat geçti ve hep birlikte karar aldık, aileye sorduk, onlar da yapmak istedi. Bu istisnai bir şey değil, doğru kararı aldık. Çünkü elimizde tüm bilgiler vardı ve bu bilgileri aileye sunduk karar almadan önce. Operasyon da gerçekten faydalı oldu ve bu sabah düne göre bir ilerleme sağlandı. Ama tehlikeyi atlattı mı sorusuna yanıt veremem. İşler çok hızlı iyiye ya da kötüye gidebilir. Ama zaman kazandığımızı söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Dr. Gerard Saillant: Aile hala burada, çocukları, kardeşi, ailesi burada. Alman doktoruyla da konuştuk. Tehlike hala sürüyor, kazandık diyemeyiz. İnişler çıkışlar var ama başladığımız yerden daha iyi durumdayız. Aile hala çok hassas, her şey olabilir.

Dr. Payan: Hala çok kritik bir durumda, bu değişmedi. Dolayısıyla bu anlamda değişen bir şey yok. Uyandığı zaman söyleyebileceğiz nasıl olduğunu. Biz buraya size son 24 saat içinde neler olduğunu anlatmak için çıktık. Gelecekle ilgili konuşamayız. Vücut sıcaklığı hala kontrol ediliyor ve hala yapay komada tutuluyor.

"OLACAKLAR ÜZERİNE KONUŞAMAYIZ"
Dr.Emmanuel Gay: Bu kararı aldık çünkü ufak bir iyileşme vardı. Ancak her saat farklı bir gelişme olabilir. Ama dünkü durumla aynı değil. Ancak operaysonla ilgili her şey iyi gitti ve gece nispeten durumu iyiye gitti. Ancak dün gece taramaların sonucunda gördüğümüz iyileşmenin bizi çok şaşırttığını gizleyecek değiliz.
Bu fırsatı değerlendirerek ameliyatı yaptık.

Haberin Devamı

Dr. Gerard Saillant: Şu an prognosis veremeyiz. Şunun altını çizmeme izin verin: biz sadece olanlar konusunda şeffaf olmaya karar verdik. Ancak gelecek konusunda bir şey söylemek aptalca olur. Biz olan ve olmakta olanlardan bahsediyoruz. Olacaklar üzerine konuşamayız. Bu konuda spekülasyon yapamayız.

"BAŞKA BİR HASTANEYE TRANSFERİ TEHLİKELİ"
Dr. Payan: Şu an başka bir hastaneye transfer edilmesi çok tehlikeli olur. Aileye sorup kendi aramızda da görüşüp bunun ne zaman olabileceğine karar vereceğiz. Burada tedavi görüyor olması çok önemli, transfer edilip edilmeyeceği konusu sonra gündeme gelecek. Benimsediğimiz strateji şu: Var olan bozuklukları düzeltip zaman kazanmaya çalışıyoruz. Bu istikrar sürecini uzatmak istiyoruz. İstikrarlı durum ne kadar uzarsa o kadar iyi.

Haberin Devamı

OĞLUYLA KAYAK YAPARKEN
Spor dünyası, hayranları, arkadaşları Michael Schumacher’in geçirdiği kazanın şokunu yaşıyor. 44 yaşındaki Alman pilot, önceki gün yerel saatle 11.07’de Fransız Alpleri’ndeki Meribel’de 14 yaşındaki oğlu Mick ile kayak yaparken kaza geçirdi. Pistten fırlayarak başının sağ tarafını kayalığa çarpan Schumacher, helikopterle Grenoble Hastanesi’ne kaldırıldı. Önceki akşam önce F1 pilotunun hayati tehlikesinin olmadığı, bilincinin açık olduğu haberleri geldi. Ancak ilerleyen saatlerde Schumacher’in hastaneye başından ağır yaralı olarak komada iken getirildiği ve beyin ameliyatı geçirdiği açıklandı.

SCHUMI'NİN KAYAK SEVDASI / FOTO GALERİ

Haberin Devamı

KAZANIN YAŞANDIĞI MERIBEL KAYAK MERKEZİ / FOTO GALERİ

DURUMU ÇOK KRİTİK

Doktorları, dün bir basın toplantı yaparak Schumacher’in yaşam mücadelesi verdiğini, şimdilik ikinci bir ameliyata alınmayacağını söyledi. Profesör Jean-Francois Payen, “Durumu olağanüstü ciddi ve halen kritik. Hasta, hipotermi (vücut ısısının normalin altında olması) durumunda tutuluyor. Kafatası içindeki ödemi kontrol altına alıp beyne kan akışını düzenlemeye çalışıyoruz. İkinci bir ameliyat planlamıyoruz. Bir teşhiste bulunmak ve ne olacağını söylemek için henüz çok erken” dedi.

ALMANYA'DA SCHUMACHER ŞOKU



KORUMAYA YARDIMCI OLDU

Doktoru, Schumacher’in kaza sırasında kaskı olduğunu hatırlatarak “İnsanlara kask takmanın ne kadar önemli olduğunu her zaman hatırlatıyoruz. Bu kazayla bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Schumacher eğer kask takmamış olsaydı ölmüştü. Maalesef kaskı tam olarak onu koruyamadı ama çok yardımı oldu” diye ekledi.

BAŞBAKAN: ŞOKE OLDUM

Kazayla büyük şok yaşayan eşi Corinna ve iki çocuğu Schumacher’in yanı başından ayrılmıyor. Angela Merkel’in sözcüsü ise Alman Başbakan’ın kaza haberiyle şoke olduğunu söyledi.

Acemiler için de parkur var

KAZANIN gerçekleştiği Meribel, görüş açısı geniş pistleriyle meşhur. Acemi kayakçılar için açık mavi “Biche” (Reh) pisti ile daha deneyimliler için kırmızı “Chamois” (Gams) parkurları bulunuyor. Schumacher’in kazayı bu iki pistin kesişme noktasında bir viraj sonrasında yaptığı sanılıyor. Yetkililer genellikle çığ riskine karşı pist dışında kayma konusunda uyarı yapıyor. Geçen Noel’den beri Fransız Alpleri’nde 6 kişi yaşamını yitirmişti.

Pistin dışına kayıp çarptı

POLİS kayıtlarında kaza sebebi olarak teknik hatadan bahsedildi. Schumacher’in kayak sporunda da iyi olduğu biliniyor. Kaza sırasında Schumacher’in pistin dışında kaydığı, çok sert ve hızlı bir çarpış yaşadığı söyleniyor. Görgü tanıkları Schumacher’in kaskından kanlar aktığını, kazadan sekiz dakika sonra helikopterli acil yardım ekibinin olay yerine geldiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!