Edirne'ye Çokuluslu Barış Gücü Merkezi

Güncelleme Tarihi:

Edirneye Çokuluslu Barış Gücü Merkezi
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye başta Balkanlardaki çatışmaları önlemek ve diğer barışı destekleme operasyonlarında görev yapacak ve karargahı Edirne'de konuşlandırılacak Balkan Çokuluslu Barış Gücü (BÇBG) için uluslararası arenada girişimlerini sürdürüyor.

Dışişleri yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Türkiye bu projeyi ilk kez Mayıs 1997'de Portekiz'de yapılan Avrupa Atlantik Ortaklık Konseyi'nin (AAOK) kuruluş toplantısında dile getirdi. Türkiye'yi dönemin Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Onur Öymen'in temsil ettiği bu toplantıda, Türkiye'de bir Barış İçin Ortaklık Merkezi ve Balkanlarla ilgili ülkelerin katılımıyla bir Çokuluslu Barış Gücü kurulması önerisi ilk kez dile getirildi.

Türkiye'nin bu projeye ilişkin amacı ‘Avrupa-Atlantik bölgesinde barış ve güvenliğe katkıda bulunmak ve iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmek’ olarak ortaya koyuldu. BÇBG'nin tugay büyüklüğünde olması ve esnek yapıya sahip olması planlanıyor. Güce katkıda bulunacak tüm ülkelerden personelin yer alacağı karargahın Edirne'de konuşlanması düşünülüyor.

Dışişleri kaynakları, Türkiye'nin bu yöndeki çabalarının yaklaşık bir yıllık geçmişe dayandığını ve özellikle Kosova'da yaşanan ve Türkiye'yi de yakından ilgilendiren olaylarla doğrudan bağlantılı olmadığını vurguladılar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!