Edesler'e göçmen piyangosu vurdu

Güncelleme Tarihi:

Edeslere göçmen piyangosu vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin, her yıl, dünyanın her tarafından 55 bin kişiye ‘‘Göçmen Vizesi’’ vermek üzere düzenlediği piyangoya katılan Selim Edes'in eşi Semra Edes, 1998 çekilişinde kazananlar arasında yer aldı. Çok Yönlü Göçmen Vize Programı yönetmeliğine göre düzenlenen piyangoda, kazananların eşleri ve varsa 18 yaşından küçük çocukları da, yeşil kart alma hakkına sahip oluyor.

Yeşil kart sahipleri tıpkı Amerikan vatandaşları gibi çalışma hakkına sahip oluyorlar. Göçmen Vizesi Piyangosu kazananlar aradan beş yıla yakın süre geçtikten sonra tutumlarına ve topluma gösterdikleri uyuma göre Amerikan vatandaşı olma hakkına sahip oluyorlar.

Piyangoya katılmak isteyenler, düz beyaz bir kağıt üzerine, ad ve soyadlarını, doğum tarihi ve yeri ile göçmen vizesi almak isteyen eş ve çocuklarının isimlerini açık bir şekilde yazdıktan sonra imzalıyorlar. Bunların dışında aranan tek koşul, katılanların lise mezunu, ya da en az iki yıl eğitim gerektiren bir işte en az beş yıl çalışmış olması.

Hürriyet, Semra Edes'in, katılım formuna eşi Selim Edes'in de adını yazdığı ve böylece ikisinin de göçmen vizesine hak kazandığını öğrendi. Selim Edes, konuyla ilgili görüşünü sorduğumuzda, şunları söylemekle yetindi:

‘‘Bu vatandaşlık piyangosu değil. Green Card Piyangosu. Semra katılmış, kazanmış. Bunda büyütecek bir şey yok.’’ Göçmen Vizesi adayları, piyangoyu kazandıktan sonra, Amerikan Göçmen Dairesi tarafından önce bir mülakata alınıyorlar, sonra parmak izleri alınıyor ve Green Card'ları (Yeşil Kart) postayla kendilerine gönderiliyor. Edesler'in, bu işlemleri de tamamladıkları ve yakında kartlarına kavuşacakları da öğrenildi.

Green Card ne gibi haklar getiriyor

ABD'de Green Card'a hak kazananların avantajları şöyle:

Seçme ve seçilme hak dahil ABD vatandaşlarına tanınan tüm olanaklardan yararlanma hakkı getiriyor.

ABD'de çalışma hakkı vermesi. Göçmenlik Vize Programı'nın, tanıtımını yapanlar, ‘‘Amerika'da yaşa ve çalış.’’sloganını kullanıyorlar.

Amerikan vizesi anlamına gelmesi. Yeşil kartı olanlar Amerikan sınır kapılarından rahatlıkla giriş çıkış yapabiliyorlar. Kendi ülkelerine ait pasaportların, süresinin geçip geçmemesi önem taşımıyor.

Kart sahiplerinin birinci derece yakınlarına, Amerikan Büyükelçilikleri çok kolaylıkla ve çok uzun süreli Amerikan vizesi veriyor.

Amerikan makamları yeşil kart sahiplerine, yakın gelecekteki ABD vatandaşları gözüyle bakıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!