Ecevit: Kıbrıs stratejimiz değişti

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Kıbrıs stratejimiz değişti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

DSP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Türkiye'nin Kıbrıs stratejinin değiştiğini açıkladı.

Ecevit, Refahyol hükümeti döneminde KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın, Türkiye'ye gelişinde, Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile görüşme imkanı bulamadığına dikkat çekti. Ecevit, ‘‘Artık biz yalnız Türkiye'yi, KKTC için bir güvence saymakla kalmıyoruz. Aynı zamanda KKTC'nin varlığını, Türkiye'nin güvenliği açısından da bir zorunluluk olarak görüyoruz'' dedi.

Ecevit, dün DSP grup toplantısında yaptığı konuşmada Denktaş ile Kıbrıs Rum yönetimi liderinin ABD'de biraraya geleceğini anımsattı. Denktaş'ın, bazı çevrelerin birtakım ağır baskılarıyla karşılaşacağını, ancak bunların Türkiye Cumhuriyeti devletince göğüsleneceğini belirten Ecevit, şunları söyledi: ‘‘Hükümetimizin kuruluşundan önce Denktaş'ın bazı kaygıları vardı. Bizden önceki hükümetin son günlerinde, o önemli ABD görüşmesinin eşiğinde Türkiye'ye geldiğinde, Başbakan ve Dışişleri Bakanıyla görüşme olanağı bulamamıştı. Fakat biz, hükümeti kurar kurmaz, Cumhurbaşkanımızla da görüştük ve Denktaş'ın Türkiye'ye devlet konuğu olarak gelmesini sağladık.''

Hükümetin, Kıbrıs konusuyla ilgili olarak önemli bir strateji değişikliği yaptığını kaydeden Ecevit, bunu da şöyle açıkladı: ‘‘Buna göre, artık biz yalnız Türkiye'yi, KKTC için bir güvence saymakla kalmıyoruz. Aynı zamanda KKTC'nin varlığını, Türkiye'nin güvenliği açısından da bir zorunluluk olarak görüyoruz. Bunun anlamı şudur; Bazı dış çevreler boşuna Denktaş'a haksız baskılar uygulamaya kalkmamalıdırlar. Zaten Denktaş, böyle baskılara boyun eğmez. Ama o baskılar karşısında KKTC'den önce, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk ulusunun tümüyle karşılaşır.''

Denktaş'tan son uyarı

KKTC lideri Rauf Denktaş, ABD'de, ‘‘Kıbrıs'ı Rumlara bırakmayız. Kıbrıs sorununun halledilememesinin nedeni, Batı ülkeleridir. Görüşmeler olumlu yolda ilerlemezse kesilir'' diyerek, konuyla ilgili tarafları uyardı.

Kıbrıs Rum Lideri Glafkos Klerides ile yarın Amenia'da, BM gözetiminde buluşmak üzere New York'a gelen Cumhurbaşkanı Denktaş, verdiği demeçte, ‘‘Kıbrıs sorununun 34 yıldır halledilememesinin müsebbibinin Avrupa ülkeleri, ABD ve İngiltere olduğunu'' söyledi. Batılı hükümetlerin teşhislerini doğru koymalarını isteyen Denktaş, ‘‘Klerides bilir ki, bizi Kıbrıs'tan atamaz. Silah zoruyla meseleyi halledemez. Türkiye ile Yunanistan arasında kurulu dengeyi ortadan kaldıramaz '' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!