Ebu Bekir el-Bağdadi kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Ebu Bekir el-Bağdadi kimdir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2019 09:09

merika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin öldürüldüğünü açıklaması dünyada geniş yankı buldu. 2011'de ABD Dışişleri Bakanlığı el-Bağdadi'nin yakalanması ya da öldürülmesi için 10 milyon dolar ödül koymuştu. Peki, Ebu Bekir el-Bağdadi kimdir?

Haberin Devamı

Kendini halife ilan eden Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütün kurucusu ve lideri Ebu Bekir el-Bağdadi, 28 Ağustos 1971 tarihinde dünyaya geldi.

Ebu Bekir el-Bağdadi Irak Savaşı esnasında Irak'ta el-Kaide'ye bağlı örgütün temellerini attı. Suriye'de çıkan iç savaş ile birlikte bu ülkeye gitti ve Nisan 2013'te el-Nusra Cephesi ve kendi örgütünü Irak ve Şam İslam Devleti adı altında birleştirdiğini ilan etti. 29 Haziran 2014 günü halifeliğini ilan etti. Nusra Cephesi liderleri birleşmeye karşı çıktı ve el-Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'ye durumu iletti. 2013 yılında El-Cezire'ye sızdırılan bir mektup ve ses kaydıyla El-Kaide lideri Eymen el Zevahiri bu grubun Suriye kanadını tasfiye ettiğini açıkladı. Fakat IŞİD emiri Ebu Bekir el-Bağdadi bu tasfiye kararını reddettiğini ve grubun Suriye'deki operasyonlarına devam edeceğini açıkladı. Raporlara göre Nusra Cephesi'ne bağlı yabancı militanların %80'ini kontrolü altına aldı.

Haberin Devamı

4 Ekim 2011'de ABD Dışişleri Bakanlığı el-Bağdadi'yi küresel terörist ilan etti ve yakalanması ya da öldürülmesi için 10 milyon dolar ödül koydu. 5 Kasım 2014'te Forbes'in "Dünyanın En Güçlü İnsanları" listesine girdi.

BAKMADAN GEÇME!