Dünyayı şoke eden olayın perde arkası

Güncelleme Tarihi:

Dünyayı şoke eden olayın perde arkası
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2014 01:54

Ukrayna'nın geçen Cuma günü Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak atadığı Denis Berezovski, dün akşam Kırım'daki Rusya yanlısı hükümetin safına geçti. Berezovski'nin şok hamlesinin ardından farklı iddialar ortaya atıldı.

Haberin Devamı

Hem Rus hem de Ukrayna kökenli olduğu belirtilen Berezovski, dün akşam Rus donanma üssünün bulunduğu Sivastopol'da Kırım'ın yeni seçilen başbakanı Sergey Aksinov'la birlikte kameraların karşısına geçerek, Ukrayna'daki Batı yanlısı hükümeti şoke eden açıklamayı yapmıştı.

Dünyayı şoke eden olayın perde arkası
KIRIM’IN KONTROLÜ RUSYA’DA

AİLESİ REHİN Mİ ALINDI?
Resmi biyografisi yayımlanmayan amiralin ailesinin köklerinin, Ukrayna'nın doğusundaki Zaporojye bölgesinden olduğu iddia ediliyor. Amiralin saf değiştirmesiyle ilgili ilginç bir söylenti daha ortalıkta dolaşıyor. Berezovski'nin açıklamasından bir gün önce, Kırım'da bulunan Rus istihbaratının, amiralin ailesini rehin aldığı öne sürülüyor.

Dün akşamki açıklamayı yapmadığı takdirde ailesini bir daha göremeyeceği söylenen Berezovski'nin, bu şartlar altında saf değiştirdiği iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Söz konusu iddiaların ne kadarının doğru, ne kadarının yanlış olduğu teyit edilemezken; bunların propaganda savaşının bir parçası da olabileceği yorumları yapılıyor.

BEREZOVSKİ KOMUTASINDA YENİ DONANMA
Berezovski, dünkü basın toplantısında artık Aksinov hükümetinden emir alacağını duyurarak, Kırım halkına bağlılık yemini etmişti. Toplantıda konuşan Aksinov da Berezovski komutasında Kırım donanması kurduklarını ilan etmişti.

Dünyayı şoke eden olayın perde arkası
OBAMA'DAN KIRIM POZU

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in Rusya'dan Ukrayna'daki askeri güçlerini Sivastopol'daki Rus üssüne geri çekmesini istediği saatlerde gerçekleşen olay, Kiev yönetimine büyük bir darbe olarak yorumlandı.

Dünyayı şoke eden olayın perde arkası

VATANA İHANETLE SUÇLANIYOR
Berezovski'yi "olağanüstü durumlarda silahlı kuvvetleri yönetememekten dolayı" acilen görevinden azleden Ukrayna makamları ise onun yerine Amiral Sergey Gayduk'u Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak atadı.

Konuyla ilgili basına açıklama yapan Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Sekreter Yardımcısı Viktoria Syumar, Cumhuriyet Savcılığı tarafından Berezovski hakkında "vatanda ihanet" suçundan soruşturma başlatıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Syumar, Berezovskiy'nin, "Rus askerlerinin Ukrayna Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığını bloke etmesine karşılık direnmeyi reddederek teslim olmasının" ardından görevinden alındığını söyledi.

KONTROL TAMAMEN RUSYA'DA
ABD'li üst düzey yetkililer, Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'ndeki tam kontrolü ele geçirdiğini söyledi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, ABD'li yetkililer, Rus kuvvetlerin ellerinde kayda değer miktardaki malzeme ile birlikte, Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde 6 binden fazla hava ve deniz askeri varlığının bulunduğunu belirtti. Yetkililer, Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'ndeki tam kontrolü ele geçirdiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Rusya ordusunun, Rusya'nın Ukrayna sınırlarında da büyük çaplı askeri tatbikat yaptığını ifade eden yetkililer, Rusya'nın askeri müdahalesinin "gayri meşru" olduğu yönünde uluslararası toplumda geniş bir görüş birliği olması yönünde çalıştıklarını dile getirdi.

Dünyayı şoke eden olayın perde arkası
UKRAYNA YEDEK ASKERLERİ SİLAH ALTINA ALIYOR

TÜRK SAVAŞÇI İDDİASI
Bu arada aralarında Türklerin de bulunduğu paralı askerlerin, Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Maidan aktivistleriyle birlikte mücadele ettiği öne sürüldü.

İsminin Vladislav olduğu belirtilen ve RUSYA'nın Bryansk bölgesindeki Rus sınır güvenlik birimlerince tutuklandığı belirtilen bir aktivist, Russia-24 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Benzer askeri üniformalar giyiyorlardı. Aktivistlerin kurduğu savunma gruplarının komutanlarıyla sık sık planlar yaptıklarını ve bazı kağıtları imzaladıklarını gördüm. Size yaklaşık olarak sayılarını da verebilirim. Altmış kadar ABD'li vardı. Almanlar 30 ila 50 arasındaydı. Polonyalılar, Türkler ve diğerleri de vardı" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!