Dünyanın en yaşlı ‘adamı’

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en yaşlı ‘adamı’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2002 01:57

Çad'da bulunan 7 milyon yıllık bir kafatası, insanlık tarihini bilinenden 1 milyon yıl daha eskiye götürdü. Bilimadamları, buluşun, şempanze ile insan arasındaki yol ayrımın çok daha önce başladığını ortaya koyduğunu belirttiler.

ÇAD'da bulunan 7 milyon yıllık bir kafatası, bilimadamları arasında heyecana neden olurken, evrim teorisiyle ilgili yeni tartışmalara yol açıyor. Bulunan kafatasının yüz uzunluğu ve dişleri, insanınkine çok benziyor. Kafatası, insanlık tarihini bilinenden 1 milyon yıl eskiye götürdü. Şimdiye kadar insanoğlunun atası olduğu söylenen en eski maymunumsu fosil 6 milyon, en eski kafatası ise 3.5 milyon yıl yaşındaydı.

Çad'ın kuzeyindeki Curab Çölü'nde kafatasını bulan uluslararası ekibin başkanı Fransa'nın Poitiers Üniversitesi'nden bilimadamı Michel Brunet,

‘‘75 yıldır en önemli buluş. Yılardır bunu arıyordum ve birgün bulacağımı biliyordum. Buluş, yeni soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Kafatası, 7 milyon yıllık. Demekki şempanze ile insan arasındaki yol ayrımı, sanılandan çok daha önce başlamış’’ dedi.

Bilim adamları, yerel dilde ‘‘Tumai’’ (yaşam umudu) adını verdikleri, bilimsel adıyla ise ‘‘Sahelantropus tchadensis’’ diye anılan kafatasının, insanın kökenine ilişkin araştırmalarda, Afrika'da 1920'lerde bulunan maymun adamdan (Australopithecus) beri en önemli kalıntı olduğuna dikkat çektiler.

İNSANIN ATASI

Sahelantropus'un, insana dönüşecek şempanzeler dizini öncesine ait olduğu ve bunların çok azının fosilleştiği ifade edildi. Sahelantropus, insanın doğrudan atası ya da aile ağacında bir yan dal olabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!