Dünya bu olayı konuşuyor: Ürdün'de darbe girişimi

Güncelleme Tarihi:

Dünya bu olayı konuşuyor: Ürdünde darbe girişimi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2021 13:24

Ürdün'de dün filmleri aratmayacak olaylar yaşandı. Darbe girişiminin ardından eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin ve beraberindeki üst düzey isimler gözaltına alındı. Eski Veliaht Prens ise BBC'ye bir video mesaj göndererek çok konuşulacak iddialar ortaya attı. Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, yapılan soruşturma neticesinde eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin'in dış güçlerle birlikte ülkenin güvenliğini hedef alan birtakım faaliyetlere karıştığının ortaya çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

Ürdün'de filmleri aratmayacak bir taht kavgası yaşandı. Aralarında eski Veliaht Prens, eski bakan ve Kraliyet ailesi üyelerinin de olduğu çok sayıda ismin karıştığı darbe girişimi bastırıldı.

Darbe girişiminin ardından eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin ve beraberindeki üst düzey 20 kişinin "ülkenin istikrarına tehdit olduğu gerekçesiyle" gözaltına alındı.

BBC'YE VİDEO MESAJ GÖNDERDİ

Bu olaydan kısa bir süre sonra Kral Abdullah'ın üvey kardeşi olan Hamza bin Hüseyin, avukatı aracılığıyla İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye bir video mesaj ulaştırdı.

YÖNETİMİ YOLSUZLUKLA SUÇLADI

Söz konusu video mesajında ülke yönetimini yolsuzluk, beceriksizlik ve tacizle suçlayan Hamza bin Hüseyin hakkındaki iddiaları reddetti.

ÜRDÜN'DEN AÇIKLAMA

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, yapılan soruşturma neticesinde eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin'in dış güçlerle birlikte ülkenin güvenliğini hedef alan birtakım faaliyetlere karıştığının ortaya çıktığını söyledi. Safedi, ülkeyi hedef alan bu faaliyetlerin dış güçlerle koordinasyon halinde gerçekleştirildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Ürdün Genelkurmay Başkanı'nın, Bin Hüseyin'den "ülkenin güvenliğini hedef alan faaliyetlerini durdurmasını" talep ettiğini ancak buna olumlu yanıt alamadıklarını anlatan Safedi, eski Veliaht Prens'e kanunlar çerçevesinde ve Haşimi Kraliyet ailesi içinde muamelede bulunulacağını dile getirdi.

KRALIN EN GÜVENDİĞİ İSİM DE DESTEK VERDİ

Ülkede gözaltına alınan üst düzey isimler arasında Eski Maliye Bakanı Bassem Awadallah ve Kraliyet Ailesi üyesi Şerif Hasan bin Zayd’ın da yer alıyor.

Kralın en güvendiği danışmanlarından olan Awadallah, Ürdün’ün ekonomik reformlarının gerçekleşmesinde de etkili bir isim olarak ifade edilirken, reform sürecinde hükümetin baskısıyla karşılaştı.

VELİAHT PRESLİĞİ KAPTIRMIŞTI

Prens Hamza bin Hüseyin, 1999-2004 yıllarında Veliaht Prenslik yapmış ancak daha sonra bu makama, Kral 2. Abdullah'ın büyük oğlu El-Hüseyin bin Abdullah geçmişti.

ABD VE ARAP DÜNYASINDAN DESTEK

Ürdün'deki gelişmeleri yakından izlediğini belirten ABD Dışişleri Bakanlığı, "Kral Abdullah ABD'nin kilit bir ortağıdır ve tam desteğimize sahiptir." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

ABD'nin ardından Irak, Kuveyt, Bahreyn, Filistin, Mısır, Lübnan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), ülke güvenliği ve istikrarının korunması için alınan tüm kararlarda Ürdün'ü desteklediğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!