Dünya basını: Türkiye, Suriye’ye girdi

Güncelleme Tarihi:

Dünya basını: Türkiye, Suriye’ye girdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2015 22:34

Türkiye’nin Süleyman Şah Türbesi’ndeki naaşları taşıması ve buradaki askerleri çıkarması dış basında geniş yer buldu.

Haberin Devamı

İngiliz gazetesi Times ve İran medyası, operasyon için ‘işgal’ yorumunu yaptı. İngiliz haber kuruluşu BBC, internet sitesinin manşetine taşıdığı haber için “Türkiye, Süleyman Şah Türbesi’ni boşaltmak için Suriye’ye girdi” başlığını attı.

OPERASYONDAN BİRBİRİNDEN ÇARPICI KARELER



BBC: Dün internet sitesinde Türkiye’nin Şah Fırat operasyonunu manşet yaptı. Türkiye’nin Süleyman Şah türbesini tahliye için Suriye’ye girdiğini belirten BBC, IŞİD’in eline geçmesin diye türbeyi boşalttıktan sonra patlayıcılarla havaya uçurduğunu aktardı.

The Guardian: “Türk askerleri Süleyman Şah Türbesi’ni koruyan askerleri tahliye etmek için Suriye’ye girdi” başlığıyla duyurdu. Gazete Türk yetkililerden alınan bilgiye göre operasyon sırasında bir askerin şehit düştüğünü belirtti.

The Times: İnternet sitesindeki haberinde “Türkiye, tarihi türbeyi IŞİD’den kurtarmak için Suriye’yi işgal etti” başlığını kullandı.

AFP Ajansı: Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in dedesi Süleyman Şah’ın naaşının, Karakozak’tan Türkiye sınırından 200 metre uzaklıktaki Eşme köyüne getirildiğini, buranın da kısa bir süre öncesine kadar IŞİD işgali altında olan Kobani’ye yakınlığına işaret etti.

İran medyası: İran resmi haber ajansı IRNA, “Türk ordusu Suriye topraklarını ihlal etti” başlığıyla duyurduğu haberinde, “Türk ordusu, Suriye topraklarındaki Süleyman Şah Türbesi’nin kuşatılması gibi asılsız bir sebeple, Suriye topraklarını ihlal etti” ifadesini kullandı.

İngilizce yayın yapan İran devlet televizyonu Press TV de operasyonu “Türkiye Suriye topraklarına askeri müdahalede bulundu” başlığıyla duyururken haberinde, “Türk ordusu Süleyman Şah Türbesini koruma bahanesi ile Suriye topraklarını ihlal etti” dedi.

New York Times: Gazete, Türkiye’nin Suriye’ye Kobani’deki Kürt yetkililerle temas halinde girdiğini yazdı. Gazete, İstanbul merkezli düşünce kuruluşu Ekonomi ve Dış politika Araştırma Merkezi’nin Başkanı Sinan Ülgen’in yorumlarına da yer verdi. Ülgen, operasyon konusunda Türkiye ile Kürt gruplar arasındaki koordinasyonun Ankara’nın Suriyeli Kürtlerle ilgili politikasında değişiklik olacağı anlamına gelmediğini vurguladı.

Wall Street Journal: Gazete, Türk ordusunun PYD kontrolündeki Kobani’den geçmesiyle ilgili olarak adı belirtilmeyen bir Türk yetkilinin “Kürtlerden izin istemedik. Sadece Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bilgi verdik. Onlar da Kürtleri bilgilendirdi” şeklindeki açıklamasına yer verdi.

Haberin Devamı

SÜLEYMAN ŞAH SAYGI KARAKOLU’NUN 94 YILLIK TARİHİ



Arap basını ne dedi

Haberin Devamı

Ürdün Ad Dustour gazetesi “Türk ordusu Suriye’de askeri bir operasyon yaptı” başlığıyla verdiği haberinde operasyonun, Türk ordusunun IŞİD tehdidi altındaki Suriye topraklarında durumun kötüye gitmesi nedeniyle Süleyman Şah türbesini koruyan askerlerin tahliye edilerek Türkiye’ye getirilmesi amacıyla yapıldığı belirtildi.

Lübnan merkezli Al-Manar televizyonu “Yaklaşık 40 Türk askeri tarafından korunan Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi devam eden güvensizlik ortamı nedeniyle boşaltıldı” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan televizyonu Al Arabiya, Suriye’nin, Türkiye’nin operasyonunu ‘aleni saldırganlık’ olarak nitelediğini de belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!