Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde tutuklu gazeteciler için protesto

Güncelleme Tarihi:

Dünya Basın Özgürlüğü Gününde tutuklu gazeteciler için protesto
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2017 13:03

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde dünyanın önde gelen gazetecileri, 6 aydır tutuklu olan Cumhuriyet köşe yazarı Kadri Gürsel ve diğer tutuklu gazetecilerin tahliye edilmesi talebiyle farklı şehirlerde etkinlikler düzenledi.

Haberin Devamı

Dünyanın en köklü ve en yaygın gazetecilik meslek kuruluşlarından olan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) üyesi yüzlerce gazeteci, Avrupa'da düzenlenen etkinliklerde, IPI Yönetim Kurulu üyesi Kadri Gürsel'in tahliye edilmesini talep etti.

Finlandiya'nın en büyük gazetesi Helsingin Sanomat'ın Genel Yayın Yönetmeni Kaius Niemi, Helsinki'deki Türkiye Büyükelçiliği'ne yazdığı mektupta, Türkiye'deki tutuklu gazetecilerin durumuna dikkat çekti.

"IPI üyeleri Kadri Gürsel, Murat Sabuncu ve Ahmet Şık'ın davaları, onların gazetecilikten yargılandıklarını göstermektedir" diyen Niemi, "Bu şartlar ışığında ve meslektaşlarımızın demir parmaklıklar ardında 6 ay geçirdiğini dikkate alarak, bu davaların eleştirileri susturmak ve hükümeti şeffaf kılmak adına çabaları baltalamayı amaçladığını düşünmekten başka çaremiz kalmıyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Mektupta, "Hükümetinizi mesleklerini yaptıkları için tutuklanan tüm gazetecileri salıvermeye, onlara yönelik suçlamaları düşürmeye ve OHAL yetkilerinin suistimal edilmesine son vermeye çağırıyoruz" denildi.

Fin gazetesi bugünkü sayısında Gürsel ailesine geniş yer ayırdı.

Dünya Basın Özgürlüğü Gününde tutuklu gazeteciler için protesto

Uluslararası insan hakları örgütleri çok sayıda Batı başkentinde yapılan 3 Mayıs eylemlerinde Gürsel, Şık, Sabuncu ve diğer tutuklu gazetecilerin durumlarına farklı yöntemlerle dikkat çekti.

IPI'ın merkezinin bulunduğu Viyana'daki Türkiye Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yapıldı. IPI İcra Direktörü Barbara Trionfi, "Gazetecilik suç değildir" dedi.

Dünya Basın Özgürlüğü Gününde tutuklu gazeteciler için protesto

Uluslararası Af Örgütü ise Lahey'deki Türkiye Büyükelçiliğİ'nin cephesine bu sloganla birlikte tutuklu gazetecilerin isimlerini yansıttı.

Dünya Basın Özgürlüğü Gününde tutuklu gazeteciler için protesto

 

BAKMADAN GEÇME!