Donald Trump'tan 'Türkiye' gafı

Güncelleme Tarihi:

Donald Trumptan Türkiye gafı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2016 16:44

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın New York Times'a verdiği röportajda Türkiye'de yaşanan darbe girişimiyle ilgili konuşurken yaptığı iki hata, Amerikan basınının dikkatinden kaçmadı.

Haberin Devamı

ABD'li milyarder işadamı Trump, New York Times muhabirleri David E. Sanger ve Maggie Haberman'a verdiği mülakat sırasında, Türkiye'deki darbe girişimi hakkında bir soruyu yanıtlarken şöyle dedi:

"Halk sokaklara çıktı. Ama askerler halkın üzerinden geçmedi. Bu Tiananmen Meydanı’nda olandan farklıydı. İnsanlar (Askerler), ‘İnsanların üzerinden geçmeyeceğim’ dedi. İnsanlar evlerinden çıktı. Ordunun yaptığı şeyden yana değillerdi."

Ancak ABD basını, Türkiye'de tankların "halkın üzerinden geçmediğini" söyleyen Trump'ın bu ifadesinin yanlış olduğunu fotoğraf ve video görüntüleriyle ortaya koydu.

Donald Trumptan Türkiye gafı

Darbe girişimi sırasında Üsküdar'da üzerinden art arda iki tank geçen 34 yaşındaki Sabri Ünal, hastaneye kaldırılmıştı. Türkiye genelinde olaylarda çok sayıda darbe karşıtı da tank altında kalarak can verdi.

Haberin Devamı

Donald Trumptan Türkiye gafı

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz günü TEM Otoyolu Esenler Mevkii’nde de tankla beş kişiyi ezerek öldürdüğü belirtilen üç asker tutuklanmıştı.

TİANANMEN'İ DE YANLIŞ ANLATTI
ABD basınındaki haberlerde, 1989 yılında Tiananmen Meydanı’nda yaşanan meşhur tank olayına atıf yapan Trump'ın bu olayı da yanlış aksettirdiği belirtildi.

Zira Tiananmen Meydanı'ndaki öğrenci eyleminde ordunun sert müdahalesini protesto eden meşhur Çinli de önünde durduğu tank tarafından ezilmemişti.

Donald Trumptan Türkiye gafı

5 Haziran 1989'da Tiananmen'de yaşananları özetleyen ve bir sembol haline gelen bu kare, Associated Press muhabiri Jeff Widener tarafından çekildi. Çinli yetkililer, fotoğraftaki kişinin tutuklanıp tutuklanmadığı hakkında kesin bir bilgilerinin olmadığını ancak öldürülmediğinden emin olduklarını söylemişlerdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!