Donald Trump'tan son dakika hamlesi!

Güncelleme Tarihi:

Donald Trumptan son dakika hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2016 19:43

ABD'de oy verme işlemi sürerken, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, ülkenin doğu yakasındaki bazı eyaletlerde sandıkların kapanmasına saatler kala attığı tweet'te, seçmenlere seslendi.

Haberin Devamı

Özellikle seçimin kaderini belirleyecek kritik eyaletlerden biri olan Florida'daki seçmenlere çağrıda bulunan Trump, "Gevşemeyin! Oy vermeye devam! Bu seçimin bitmesine daha çok var! İyi gidiyoruz ama daha çok zaman var. Hadi Florida!" diye tweet attı.

TRUMP'TAN ŞOK İDDİA

Öte yandan Amerikan televizyonu Fox News'a telefonla bağlanan Trump, çarpıcı bir iddiada bulundu.

Reuters'ın haberine göre Trump, "çeşitli seçim merkezlerindeki oylama makinelerinin, Cumhuriyetçilere verilen oyları Demokratlara verilmiş gibi değiştirdiğine dair sorunlar olduğu yönünde haberler" aldıklarını söyledi.

Trump bunun üzerine gelen "Yani sizce seçimler bu gece bitmez mi?" sorusuna, "Ne olup bittiğine bakmam lazım" diye yanıt verdi.

"SANDIKLAR FAZLADAN 2 SAAT AÇIK KALDI" İDDİASI

Haberin Devamı

Trump'ın seçim ofisi ayrıca, Nevada'daki erken oy kullanma sürecinin son gününde bazı seçim sandıklarının normalden iki saat fazla açık kaldığı gerekçesiyle eyalet mahkemesine şikayette bulundu.

Trump cephesi, Nevada'da cuma gecesi sona eren erken oy kullanma sürecinin son bölümünde Las Vegas'taki bazı seçim sandıklarının fazladan iki saat açık tutulduğunu ve oy kullanma sırasında olmayan birçok kişinin bu esnada oy kullandığını iddia etti.

Demokrat rakibi Hillary Clinton ile Nevada'da çetin bir rekabet halinde olan Trump'ın ekibi, bölgedeki seçmen kayıt görevlisi Joe Gloria'nın sandıkları fazladan iki saat açık tuttuğunu ve bunun Demokratlara avantaj sağlandığını savundu.

Ancak Reuters'ın haberine göre, Nevada mahkemesi, Trump'ın seçim ofisi tarafından yapılan şikayeti reddetti.

BENZER DAVALAR AÇABİLİR

Daha önceki açıklamalarında "seçimleri kaybederse sonuçları tanımayabileceği" değerlendirmesi yapan Trump'ın, bu gece seçimleri kaybetmesi halinde başka eyaletler için de benzer davalar açabileceği yorumları yapılıyor.

ABD seçimlerinde bazı kritik eyaletlerdeki seçim sonuçları daha önce de mahkemeye taşınmış ve konu yargıda çözülmüştü. En meşhur ve yakın örneklerinden birinde 2000 yılında Demokrat aday Al Gore, Florida seçim sonuçlarına itiraz etmiş, ancak yeniden yapılan sayım sonucunda küçük bir farkla Cumhuriyetçi rakibi George W. Bush'a kaybetmişti.

Haberin Devamı

OYLARINI NEW YORK'TA KULLANDILAR

ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump oylarını New York'ta kullandı. Sandığa ilk gelen aday ise Clinton oldu. Clinton ve eşi eski Başkan Bill Clinton oylarını evlerinin bulunduğu New York'un Chappaqua bölgesinde attı.

Cumhuriyetçi Trump ise Manhattan'da oyunu kullanacağı seçim merkezine eşi Melania Trump ile yerel saat ile 11'e doğru geldi.

Donald Trumptan son dakika hamlesi

Clinton, oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, seçilirse elinden gelenin en iyisini yapacağını söyledi.

Haberin Devamı

Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise Clinton, seçmenlere sandığa giderek oy kullanma çağrısında bulundu ve "Gidip tarih yazalım" dedi.

Donald Trumptan son dakika hamlesi

TRUMP, PROTESTO EDİLDİ

Trump'ın oy kullandığı seçim merkezininin önünde uzun kuyruklar oluştu. Bazı seçmenler ise Trump'ı protesto etti. Bir seçmen elinde "Hayvan katili Trump" yazılı döviz taşırken, bir grup seçmen de Trump, seçim merkezinden ayrılırken "New York, senden nefret ediyor." şeklinde bağırdı.

Donald Trumptan son dakika hamlesi

Amerikan halkı, 45'inci başkanı belirlemek üzere Demokrat Parti'den Clinton ya da Cumhuriyetçi Parti'den Trump'ı seçmek için sandığa gitti. Diğer iki başkan adayı Liberteryan (Özgürlükçü) Parti adayı Gary Johnson ile Yeşiller Partisi adayı Jill Stein'a ise seçimlerde şans tanınmıyor.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

TRUMP'IN OĞLU OY PUSULASINI PAYLAŞINCA... (Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK - DHA)

Öte yandan Donald Trump’ın oğlu Eric Trump, babasına oy verdiği seçim pusulasını Twitter hesabından paylaşması üzerine, seçim kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle tepki gördü.

Eric Trump, sandık başında pusula fotoğrafı çekip Twitter'dan paylaşarak seçim kurallarını ihlal etti. Attığı tweet'te, oy pusulasının fotoğrafının yanı sıra "Babam için oy vermek inanılmaz bir onur. Kendisi ABD için müthiş işler yapacak" yazılı mesajı paylaşan Eric Trump, kamuoyunda tepki çekti. Eric Trump, tepkiler üzerine tweet'ini sildi.

New York yasalarına göre, seçmenlerin herhangi bir aday adına sandık başında propaganda yapmaları yasak. Yasalara göre, adaylardan biri adına sözlü, yazılı şekilde ya da herhangi bir simgeyle propaganda yapabilmek için sandık bölgesinden en az 30 metre uzaklıkta bulunmak gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!