Doğum kontrolü insan hakkı

Güncelleme Tarihi:

Doğum kontrolü insan hakkı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2016 19:40

Kadın sağlığı ve hakları konusundaki en büyük global konferans olan Women Deliver’da, doğum kontrolünün insan hakkı olduğu vurgulandı. Buna karşılık gelişmekte olan ülkelerde her beş kızdan biri 18 yaşın altında gebe kalıyor.

Haberin Devamı

DANİMARKA’nın başkenti Kopenhag’da 16-19 Mayıs’ta gerçekleştirilen Women Deliver konferansında ağırlıklı olarak ergen gebeler konuşuldu. 37 ülkede faaliyet gösteren Marie Stopes International Vakfı’ndan Megan Elliot, dünyada 620 milyon 15-19 yaş arası genç bulunduğunu ve doğumların yarısının bu yaş aralığındaki anneler tarafından yapıldığını belirtti. Elliot, “Her türlü doğum kontrol yönteminin erişilebilir olması sağlanmalı. Kürtaj da bir hak. Ancak istenmeyen gebelikler nedeniyle yılda 21 milyon sağlıksız kürtaj oluyor. Bunların yüzde 70’ini 20 yaşın altındaki kadınlar yaptırıyor. Dolayısıyla 15-19 yaş arasının cinsel sağlık açısından bilinçlendirilmesi çok önemli” dedi.

EN BÜYÜK ENGEL ÖNYARGILAR

Filipinli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Maria Virginia Abalos, ergenlerin gebelikten korunma yollarını bilmediklerini ya da önyargılardan ötürü etkili yöntemleri kullanmadıklarını söyledi. Gençlerin jinekolojik muayeneden korktuğunu, uzmana gitmekten çekindiklerini belirten Prof. Dr. Abalos, “Modern doğum kontrol yöntemleri bilhassa haplarıyla ilgili doğru bilgilere sahip değiller, efsanelere inanıyorlar” dedi.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’ndan (UNFPA) Anandita Philipose de ergen ve gençlerin cinsel üreme sağlığı konusunda bir program başlattıklarını belirtti.

Haberin Devamı

RAKAMLAR UTANÇ VERİCİ

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir ise Türkiye’de doğum kontrol hapı kullanım oranının yüzde 9 ifade etti. Demir, “Bu rakamı utanarak gösteriyorum. Bu yöntemin kullanılma sıklığı Bangladeş’te yüzde 26, Zimbabve’de yüzde 43, Cezayir’de 45.9, İran’da 18.4. Her dört kadından biri isteği dışında gebe kalıyor. Gençlerin bilinçlendirilmesi önemli” dedi.

DOĞUM KONTROL HAPI ÖMRÜ UZATIYOR

DOĞUM kontrol haplarıyla ilgili efsanelerin kullanımın önündeki engel oluşturduğunu hatırlatan Prof. Dr. Cansun Demir şunları söyledi: “Türkiye’nin yüzde 30’u efsanelere inanıyor. Yaygın kanının aksine, doğum kontrol hapları kilo aldırmıyor ve kısırlaştırmıyor. 32 binden fazla kadının yaklaşık 13 yıl izlenmesiyle yapılan bir araştırma gösterdi ki doğum kontrol hapları ölümlerin yüzde 10’unu azaltıyor. Kansere bağlı ölümlerin yüzde 9, kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin ise yüzde 15’ini engelliyor.

Haberin Devamı

İDEAL ANNE YAŞI 18-35

TÜRKİYE’de ergen yaşlardaki hamilelerin, ‘çocuk gelin’ olduğunu belirten Prof. Dr. Demir, “14-15 yaşında gebeler geliyor. Aile rızasıyla oluşmuş evlilikler, gebelikler bunlar. Sağlıklı gebelik, 18-35 yaş arasında olmalı” dedi. Kürtajın yasal bir hak olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Demir, “Böyle bir yasak yok” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!