DNA testi ipten kurtardı asıl fail ise firar etti

Güncelleme Tarihi:

DNA testi ipten kurtardı asıl fail ise firar etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

DNA testi biri idamlık iki mahkumun hayatını kurtardı. 12 yıl boşu boşuna hapis yatan mahkumlar özgürlüğüne kavuşurken, asıl suçlu ise mahkemeden bir gün önce hapishaneden kaçtı.

ABD'de DNA testi, 12 yıldır tecavüz ve cinayet suçlamasından hapis yatan biri idam diğeri müebbet hapis mahkumu iki kişiyi hapisten kurtardı. DNA testi sonucunda kurban kadında bulunan spermlerin iki mahkuma da ait olmadığı görüldü. Spermlerin başka bir suçtan hapiste yatan üçüncü bir kişiye ait olduğu anlaşıldı. Sözkonusu şüpheli Glen Gore ise mahkeme günü hapisten firar etti.

İki adamın boş yere hapis yatmasına neden olan cinayet 1988 yılında işlendi. 21 yaşındaki Debra Carter isimli genç kadın tecavüz edilip, boğularak öldürüldü. Masum olduklarını savunmalarına rağmen Ron Williamson (sağda ), idam cezasına, Dennis Fritz (solda) ise müebbet hapis cezasına çarptırıldı. İki adam tam 12 yıl boyunca hapis yattılar. Ancak davayla ilgili yeni gelişmeler ve DNA testi uygulaması dosyanın yeniden açılmasını sağladı.

Debra Carter'ın cesedinden alınan sperm örneklerine tecavüzcünün genetik kimliğini ele verecek DNA testi uygulandı. Test sonucunda spermlerin iki mahkuma da ait olmadığı görüldü. Spermler davada sanıkların aleyhine tanıklık yapan ve cinayet gecesi Williamson ile genç kadını birlikte gördüğünü söyleyen Glen Gore'a ait olduğu anlaşıldı.

Oklahoma eyaletinin Pontotoc Bölge Mahkemesi'nde görülen davada yargıç, cinayet ve tecavüz suçundan hapis yatan iki adamın masum olduğuna karar verdi. Yargıcın bu kararı mahkeme salonunu dolduran mahkumların yakınlarını gözyaşlarına boğdu. DNA testi sayesinde idamdan dönen Williamson, ‘İdam hücresinde yaşama bir hayli acı verici ve iğrenç’ dedi.

12 yıl rötarlı olsa da Oklahoma'da adalet yerini buldu. Cinayetin gerçek sanığı Glen Gore ise mahkemeden bir gün önce hapis yattığı cezaevinden kaçtı. Glen Gore, hırsızlık, adam kaçırma ve silah kullanma suçlarından 3 X 40 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Polis Glen Gore'un bir an önce yakalanması için alarma geçti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!