DNA çözüldü (mü)

Güncelleme Tarihi:

DNA çözüldü (mü)
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Amerikan Celesta Genomics Şirketi müjdeledi :

İlk kez bir erkeğin DNA'sını çözdük

Avrupalı araştırmacılar sert cevap verdi :

Bilimsel değil, sadece borsa oyunu

Amerikan Celera şirketi ilk kez bir insanın DNA kodunun çözüldüğünü müjdeledi. Bu, hastalıkların anlaşılması ve yeni tedavi metodlarının geliştirilmesi açısından önemli bir adım. Ancak Avrupalı araştırmacılar ‘Ortada bilimsel bir yenilik yok. Bu bir borsa oyunu’ diyerek karşı çıktılar.

ABD Başkanı Bill Clinton'ın ‘Yaklaşık iki ay içinde hayatımın en şerefli anlarından birini yaşayacağım. Nihayet hayatın kitabını okuyacağız’ şeklindeki açıklamasından sadece bir ay sonra, Amerikan Celera Genomics şirketinin Başkanı J.Craig Venter ‘İlk kez bir insanın genetik yapı taşı olan DNA’sını deşifre ettik. Üç ile altı hafta içinde de tüm gen haritasını okuyacağız' diye müjdeledi.

Genetik araştırmaları şirketinin hisse senetleri borsadaki ilk seansta patlayarak % 22 değer kazanırken, Avrupalı bilim adamları ‘Heyecanlanacak birşey yok. Bilimsel bir yenilik söz konusu değil. Sadece bir borsa manevrası’ diye Amerikalı meslektaşlarını suçladılar.

NEDEN ÖNEMLİ

DNA'nın deşifre edilmesi insanın genetik haritasının çözülmesi açısından çok önemli bir adım. Bir yandan uluslararası hükümetlerin oluşturduğu konsorsiyum diğer yandan Amerikan Celera Genomics Şirketi, insan haritasını birbirinden önce tamamlamak için yarışıyor. Celera Şirketi Başkanı Dr Craig Venter, gelecek hafta da ilk kez bir kadının DNA'sının çözüleceğini söyledi. Erkek DNA'sı XY, kadın DNA'sı ise XX kromozomundan oluştuğu için erkeğe öncelik verildi.

Her insan hücresinde yaklaşık 3 milyar DNA ünitesi bulunuyor. DNA, yaklaşık 100 bin genden oluşuyor. DNA, küçük parçacıklar halinde deşifre edildi. Ancak insanın gen haritasının tamamıyle çözümlenmesi için bu parçacıkların düzgün bir şekilde, sırasıyla birleştirilmesi gerekiyor. Venter, bu parçaların birleştirilmesinin de birkaç hafta alacağını söyledi.

Venter, ‘Genler tanımlanmadan ve kromozomun neresinde yer aldıkları belirlenmeden haritanın tamamlanmış olacağına inanmıyorum. Bu işin yılsonu kadar tamamlanmış olacağını sanmıyorum’ dedi.

Human Genome Projesi Başkanı Dr. Francis Collins ise Celera'nın projenin bu aşamasını bitirmesinden ötürü memnun olduklarını, ancak bu genetik bilgilerin kamuoyunun hizmetine nasıl sunulacağını merak ettiklerini belirtti.

Human Genome Projesi'nin (HGP) ise önümüzdeki günlerde gen haritasının kaba bir taslağını çıkarması bekleniyor. Ancak insan haritasının tamamlanmasının birkaç yıl alacağı söyleniyor. HGP, bulduğu her geni internette bilim çevrelerinin hizmetine sunarken, Dr. Venter, haritayı tamamlandıktan sonra internete koyacaklarını, ilaç şirketlerinin ve üniversitelerin abone ücretiyle bu bilgilerden yararlanabileceğini kaydetti. Ancak şirketlerin milyonlarca dolar ücret ödemesi gerekebileceği söyleniyor.

Borsa manevrası bilimselliği yok

AMERİKAN Celera Genomics’in‘DNA’yı çözdük' açıklaması Avrupalı uzmanlar tarafından ‘bilimsel önemi olmayan bir borsa oyunu’ şeklinde yorumlandı.

Fransa: İletişim ve borsa başarısı

Ulusal Sekanslama Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Jean Weissenbach ‘Celera Genomics büyük bir iletişim başarısı elde etti. Bilimsel açıdan heyecanlaşacak bir şey yok. Ama muhteşem bir borsa manevrası’ dedi.

Dr.Weissenbach ayrıca ‘İnsan genetik haritasının % 80’i zaten herkes tarafından biliniyor. Söz konusu şirket buna bazı bilgiler eklemiş olabilir' dedi.

İngiltere: Senetleri alanlar bilir

Geçtiğimiz Mart ayında İngiltere'nin en büyük sekanslama enstitüsü Sanger Center'ın Müdürü Dr. John Sulsto da BBC'ye yaptığı açıklamada ‘Bu şirket (Celera Genomics) kamunun elindeki bilgilere bir iki ilave yapıp, sanki herşey çözülmüş gibi millete satıyor. Halk bunu ciddiye alıp da (hisse senetlerini) satın almak istiyorsa, kendi bileceği iş’ demişti.

Almanya: Aynı noktadayız

Almanya'nın Münih Teknik Üniversitesi Genetik Enstitüsü ise Amerikan şirketinin başarısını ‘önemli ve değerli’ bulduğunu belirtmekle birlikte, çalışmada çok eksik yönler bulunduğuna da dikkat çekti. Enstitü Başkanı Rudi Balling televizyonda yaptığı açıklamada, ‘Fazla heyecana kapılmaya gerek yok’ dedi. Balling, Alman araştırmacıların da aynı Amerikalılar gibi genetik haritayı tamamlamak üzere olduğunu kaydetti.

Yapay insan hücresi ürettiler

AMERİKALI bilim adamları, insan hücrelerini yapay olarak elde etmeyi başardılar. Ohio Eyalet Üniversitesi bilim adamları, insan hücrelerinin yapay gelişmelerini, büyümelerini ve hatta bölünmelerini sağlayan bir ortam geliştirdiklerini açıkladılar.

Bioreactor olarak adlandırılan bir cihazda, öncelikle insan plasenta dokusuna ait hücrelerin başarıyla üretildiğini belirten Dr. Shang-Tian Yang, sonucun olağanüstü başarılı olduğunu ve gelecekte organ nakli için gerekli dokuların bu tip cihazlar içinde üretilebileceğini açıkladı.

İnsan hücrelerinin büyümesi için mikroskopik polyester fibrillerinin kullanıldığını belirten Dr.Shang, özel sıcaklık, basınç ve belirli zaman dilimi içinde insan hücrelerinin büyümesi için gerekli ortamı başarıyla elde ettiklerini kaydetti.

Dr Shang ve arkadaşları, Bioreactor içinde, insan tümör hücrelerini üreterek, kanser araştırmaları için büyük miktarda protein elde ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!