Dışişleri'nden 'İsrail' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Dışişlerinden İsrail açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2015 14:23

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin ancak İsrail'in gerekli adımları atması durumunda gerçekleşecek bir durum olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bilgiç, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği olağan basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını cevapladı.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun İsrail Dışişleri Direktörü Dore Gold ile Roma'daki görüşmesinin sorulması üzerine Bilgiç, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için daha önce de görüşmeler olduğunu, çok net olan Türkiye'nin tavrının İsrail tarafından da bilindiğini dile getirdi.

Bilgiç, "Adım atma sırası İsrail tarafında, normalleşme ancak İsrail tarafınca gerekli adımlar atılması durumunda gerçekleşecek bir durum" ifadesini kullandı.

RUSYA SURİYE GÖRÜŞMELERİ

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov'un Ankara'da Sinirlioğlu ile bir araya geldiğini hatırlatan Bilgiç, Rusya ile Ortadoğu ve özellikle Suriye konusunda her zaman istişareler yapıldığını belirtti.

Geçen sene Moskova'da gerçekleşen görüşmenin ardından bu yıl da Ankara'da bir araya gelindiğini söyleyen Bilgiç, görüşmede "Suriye, Irak, DAEŞ ile mücadele ve Suriye'de rejimden sonraki geçiş süreci konularının ele alındığını" ifade etti.

SURİYE REJİMİNİN IŞİD'LE İŞBİRLİĞİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'nin Esad rejimiyle IŞİD'in işbirliği yaptığına dair kanıt olmadığına dair ifadelerinin sorulması üzerine Bilgiç, "Biz de bunun tersini söylüyoruz. Buna ilişkin elimizde pek çok bilgi ve belge var" diye konuştu.

Bilginç, ABD Dışişleri Bakanlığının eski sözcüsü Marie Harf'ın kısa süre önce "Esed rejiminin DAEŞ'in ilerlemesine destek verdiğini, DAEŞ'in güçlenmesinin rejim tarafından sağlandığını ve gerekli zeminin hazırlandığını, Esed'in DAEŞ'i Suriye'den kazımak yerine kendi amaçları doğrultusunda kuvvetlendirmenin yollarını aradığını" ifade ettiğini hatırlattı.

"Bu kadar kısa zamanda böyle bir söylem değişikliğini anlamakta güçlük çekiyorum" diyen Bilgiç, Türkiye'nin elindeki bilgi ve belgelerin sağlam olduğunu kaydetti. Bilgiç, "rejiminin DAEŞ ile işbirliği yaptığı ve yeri geldiğinde desteklediğinin uluslararası kamuoyu tarafından bilindiğini" dile getirdi.

Türkiye'nin Suriye'ye müdahale ihtimaline ilişkin soru üzerine Bilgiç, bunun bir uluslararası güvenlik sorunu olduğunu, Türkiye'nin ulusal güvenliği tehdit edilirse gerekli makamların yönlendirmesiyle her türlü tedbiri hızlıca alacağını ifade etti.

Haberin Devamı

TEL ABYAD'DAN GELEN SIĞINMACILAR

IŞİD terör örgütü mensuplarının Türkiye üzerinden Kobani'ye geçtikleri iddiasının tamamen yalan olduğunu vurgulayan Bilgiç, Urfa Valiliğinin de konuya ilişkin açıklama yaptığını söyledi.

Sözcü Bilgiç, Telabyad'daki gelişmeler çerçevesinde Türkiye'ye sığınmacı akınına ilişkin de gelen 24 bin kişiden yaklaşık 4 bininin Türkiye'den Suriye'ye döndüğüne işaret etti.

Türkmenlere yönelik yardımların devam ettiğini kaydeden Bilgiç, 10 Haziran itibariyle 8 TIR insani yardımın bölgeye ulaştığına dikkati çekerek, "2 bin 500 gıda kolisi, 100 ton un, 26 ton temizlik malzemesi ve 1 tır dolusu kıyafet Bayırbucak Türkmen Bölgesi temsilcilerine temsil edildi. Yardımlar, bölgede kendi imkanlarıyla kurdukları çadır ve evlerde kalan Suriyeli Türkmenlere dağıtıldı" diye konuştu.

İNGİLTERE İLE KIRMIZI HAT

Bilgiç'e İngiltere Parlamentosu İçişleri Komisyonu Başkanı Keith Vaz'ın, "Suriye'ye ulaşmak için Türkiye üzerinden seyahat ettiği iddia edilen İngiliz vatandaşlarının tespiti ve gidişlerinin önlenmesi için İngiltere ile Türkiye arasında doğrudan iletişim için kırmızı hat oluşturulması gerektiğine" ilişkin ifadeleri soruldu.

Resmi yollardan bu konuda iletilen bir talep olmadığını söyleyen Bilgiç, Türkiye ile İngiltere'nin emniyet ve istihbarat makamları arasında 7 gün 24 saat düzenli bir işbirliği olduğunu dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yarın İstanbul'da bir konferansa katılacağını bildiren Bilgiç, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres'in 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla geçen hafta Türkiye'de temaslarda bulunduğunu hatırlattı.


BAKMADAN GEÇME!