Dışişlerinde tamir dönemi

Güncelleme Tarihi:

Dışişlerinde tamir dönemi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

ANASOL - D hükümetinin Dışişleri Bakanı İsmail Cem dün Madrid'deki NATO zirvesine giderken, Refahyol'un dış politikada yarattığı tahribatı nasıl tamir edecekleri yolunda ilk işaretleri verdi. Dışişleri eski Bakanı Tansu Çiller'i isim vermeden ‘tutamayacağı vaatlerde bulunmak' ve ‘gönlünden geçenleri gerçekmiş gibi yansıtmak'la eleştiren Cem, vaatlerin sona ereceğini, ‘yapılanların anlatılacağını' söyledi.

Cem, uçakta gazetecilerle sohbetinde, kendisinin ve hükümetinin dış politikada önceliği AB üyeliğine vereceğini bildirdi. AB'nin yanısıra Türkiye'nin başka coğrafyalara da açılacağını işaret eden Cem, ‘‘Önceliği AB'ye versek de Amerika kıtası, Uzakdoğu ve Pasifik'te neler yapabileceğimize ilişkin imkanları şimdiden araştırmaya başladım'' dedi.

Çiller'i isim vermeden gerçekleri saptırmakla eleştiren İsmail Cem, NATO zirvesinde Avrupalı meslektaşlarıyla görüşerek Türkiye'nin üyeliği konusunda durum saptaması yapacağını belirtti. Cem, ‘‘Temaslardan sonra bir strateji oluşturup onu geliştirmek istiyorum'' diye konuştu.

İsmail Cem, ‘‘eski arkadaşım'' diye nitelendirdiği Yunanistan Dışişleri Bakanı Thedoros Pangalos'a da sıcak mesajlar gönderdi. Cem, ‘‘İki ülke arasındaki olumsuz varsayımlar ortadan kaldırılmalı. Türkiye savaş istemiyor. Yunan tarafı bu varsayımlardan hareketle politika üretip Türkiye'yi şikayet etmekten vazgeçmeli'' dedi. Cem, D-8'e Türk cumhuriyetlerinin de dahil edilerek genişletilmesinin yollarının arandığını da belirtti. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de NATO Zirvesi'ne katılmak üzere dün GAP uçağıyla Madrid'e gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!