Discovery'nin fırlatılmasına yeşil ışık

Güncelleme Tarihi:

Discoverynin fırlatılmasına yeşil ışık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2007 09:42

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uzay mekiği programı yetkilileri, kuruluşun bir bağımsız komisyonunun mekiğin kanatlarındaki üç termal koruyucu panelinin öncelikle değiştirilmesi yönündeki tavsiyesine rağmen, Discovery'nin öngörüldüğü üzere Salı günü fırlatılmasına onay verdi.

Mekik programının yetkilisi Wayne Hale dün geç saatlerde düzenlediği basın toplantısında, teknik konuda 4 saat süren görüşmenin ardından, küçük bir risk bulunduğu kararına vardıklarını, ancak buna rağmen kalkışa onay verdiklerini söyledi.

Teknik sorunu çözmek için çok kararlı şekilde çalışacaklarını belirten Hale, "Eğer risk gelecek uçuşlar için kabul edilemez bir seviyeye ulaşırsa, söz konusu parçaları değiştirir veya test yapmak üzere gelecek uçuşları erteleriz" diye konuştu.

NASA'nın bağımsız bir komisyonu olan mühendislik ve güvenlik merkezi, dış koruma kuşağındaki mikroskobik yüzey çatlaklarının tespit edilmesi üzerine, mekiğin kanat uçlarındaki 44 termal kalkan panelinden 3'ünün değiştirilmesi önerisinde bulunmuştu.

Mekiğin kanat uçlarındaki sıcaklık, sesten 20 kat hızla atmosfere giriş sırasında 1600 santigrat dereceye ulaşıyor.
Discovery uzay mekiğinin geçen ay sonunda iniş takımında hidrolik sızdıran conta değiştirilmişti.

NASA, yalnızca sağ iniş takımı payandasındaki conta hidrolik sızdırsa da mekiğin tüm 4 lastik contasının değiştirildiğini, arızanın giderilmesi için tüm tekerlekler ve fren sisteminin sökülmesi ve sonra yeniden toplanması gerektiğini açıklamıştı.

YENİ MODÜL TAŞINACAK

Discovery'nin salı başlayacak seferi sırasında, yeryüzünden yaklaşık 400 kilometre uzaklıkta yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ), diğer ülkelerin de laboratuvarlarını kenetleyebilecekleri yeni bir modül taşınacak.
ABD'deki 6 üniversitenin öğrencilerinin ortak kararıyla “Harmony” (uyum) olarak adlandırılan bu basınçlı modül, UUİ'nin uluslararası ortaklığa açılan kapısı olarak görülüyor.

Japonya'nın, gelecek yılın başlarında ilk katını göndereceği 2 katlı bilimsel laboratuvar “Kibo” ile İtalya'nın bu yıl içinde monte edeceği kendi laboratuvarı “Columbus”, bu modüle bağlanacak.

UUİ'de 73,6 metre küplük yeni alan sağlayacak 15 tonluk modül uzay yürüyüşleri sırasında UUİ'ye monte edilecek. “Harmony” modülünde mürettebat için yatakhane, astronotların egzersiz yapabilecekleri bir koşu bandı için boşluk, deneyler için mekanlar ve mekiğin kenetlenmesi için yeni bir kapı bulunuyor. Modül, montajı tamamlandığında, çevresine eklenecek 4 üniteye de evsahipliği yapacak.

ABD, “Columbus” laboratuvarını uzaya götürme karşılığında İtalya ile “Harmony” modülünün inşası konusunda anlaşmıştı. Torino'dan 2003 yılı haziran ayında Kennedy Uzay Üssü'ne getirilen modül, burada elden geçirilmiş ve uzay yolculuğuna hazır duruma getirilmişti.

UUİ'ye 1998'den bu yana 14 belli başlı ek monte edildi. İstasyonun ilk modülü olan 13 telefon kabini büyüklüğündeki “Destiny”de bilimsel deneyler için mekanlar ve robot kolun kontrol merkezi bulunuyor.

Ay ve ötesine gitme planları çerçevesinde UUİ'yi astronotların uzun süreli kalışları için kullanmayı amaçlayan NASA ve ortakları, istasyonun inşasını 2010'a dek tamamlamayı planlıyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!