Dino-kuş palavra çıktı

Güncelleme Tarihi:

Dino-kuş palavra çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2001 00:00


Haberin Devamı

National Geographic Dergisi'nin Kasım 1999'da kuş ile dinozor arasındaki eksik halka olduğunu duyurduğu, hakkında bilimsel makaleler yazılan hayvanın sahte olduğu anlaşıldı. ‘Archoeoraptor liaoningensis’ adı verilen hindi büyüklüğündeki dino-kuşun iskeletinin başka hayvanlara ait kemiklerden bir araya getirildiği ortaya çıktı.

Evrim teorisinde önemli bir eksikliği aydınlattığı varsayılan dino-kuşun 125 milyon yıl öncesine ait olduğu, Çin'in Liaoning eyaletinde bulunduğu öne sürülüyordu. Tüylü vücudu bir kuşa benziyor, ancak uzun, kemikli kuyruğu et tüketen dinozorları çağrıştırıyordu. ‘‘Liaoning'den eski hırsız’’ anlamına gelen ‘‘Archaeoraptor liaoningensis’’ adı verilen dino-kuş, günümüz kuşlarının atalarının, etobur dev dinozorlar ‘‘Tyrannosaurus rex’’in kuzenleri olduğunu gösteriyordu.

İngiliz haftalık bilim dergisi Nature'un bugünkü sayısında yayınlanan bir inceleme dino-kuşun palavra olduğunu gözler önüne serdi. Aralarında üç paleontoloğun da bulunduğu bir grup araştırmacı bilgisayar tomografisinin yardımıyla sahtekarlığı kanıtladılar. Fosilin incecik kesitleri X-ışınlarıyla görüntülendi ve bunlar bilgisayarda bir araya getirildi. Dino-kuş aslında Çinli kaçakçıların eseriydi ve müthiş bir meblağa Amerikalı özel koleksiyonculara satılmıştı.

KAÇAKÇININ İŞİ

Kaçakçılar yapışkan ve harçlar kullanarak 88 kemik ve taştan dino-kuş yaratmıştı. Archaeraptor'un ön kısmı tek bir kuşa ait fosildi, ancak dinozorun kuyruğuyla birlikte beden kısmında dört ayrı türden kemikler vardı. Dino-kuşun bilgisayarda taranması kuş iskeletinin daha önce bilinmeyen türlere ait olduğuna, dino kısmının ise küçük dinozorların yeni türüne işaret etti. Dino-kuşun yani Archaeraptor'un kurbanlarından biri paleontoloji biliminin en saygın isimlerinden ve Liaoning'de sayısız hazineyi ortaya çıkartan Xu Xing'di. Pekin'deki Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsü'nden olan Xing, Kanada'nın Alberta kentindeki Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi'nden Philip Currie ile birlikte Ekim 1999'da dino-kuşun bulunduğunu duyurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!