Devrik Romanya Kralı eski mülküne kavuştu

Güncelleme Tarihi:

Devrik Romanya Kralı eski mülküne kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

ROMANYA'da bir mahkeme, devrik kral 1.Mihail'e komünist rejimin el koyduğu taşınmazlarından birinin mülkiyetini iade ederek bir ilk yarattı.

Arad mahkemesi ‘1948 yılında Hükümet’in Savirsin Şatosu'nu millileştirdiği kararname geçersizdir' diye bir karar aldı ve mülkü eski Kral'a iade etti.

Devrik kral ‘Bu karar, komünist diktatörlük döneminde yapılan haksızlıkların telafisi yolunda atılmış ciddi bir adımdır’ dedi.

17. yüzyılda inşa edilen ve 1943 yılında kraliyet ailesi tarafından satın alınan Savirsin Şatosu, millileştirildikten sonra, önce sanatoryum sonra da Romanya lideri Nikolay Çavuşesku'nun rezidansı olarak kullanılmıştı.

Romanya'da Hükümet'in 1999 yılında meclise sunduğu bir kanun teklifinde, komünist rejimin millileştirdiği her türlü taşınmazın eski sahiplerine iadesi öngörülüyor. Ancak çok tartışma yaratan bu tasarı henüz karara bağlanmadı.

Bugün 77 yaşında olan sürgündeki eski Romanya Kralı 1. Mihail 1947 yılında tahtını terk etmek zorunda kalmış, birkaç ay sonra da ülkeden kovularak mallarına el konulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!