Dev volkan patlaması sonrası tsunami alarmı kaldırıldı... Ada ülkesi Tonga'yla iletişim koptu!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2022 10:15

Ada ülkesi Tonga'da meydana gelen yanardağ patlaması tüm dünyada korku yarattı. Şiddetli patlamanın hemen ardından Japonya, ABD, Kanada ve Şili için tsunami uyarısı yapılırken bu patlamanın uydu görüntülerine yansıyan en şiddetli volkanik patlama olduğu açıklandı. Patlamanın ardından Tonga ile iletişim kesilirken tsunami uyarısı da az önce kaldırıldı.

Haberin Devamı

Güney Pasifik'te Tonga açıklarında Deniz altında bulunan dev bir volkanın patlaması sonucu okyanusun iki yakasında tsunami alarmı verildi. Ada ülkesi Tonga'nın 65 kilometre uzaklığında yaşanan patlama 1.2 metrelik bir tsunami dalgası oluşturdu.

800 km uzaktaki Fiji ve 2300 kilometre uzaktaki Yeni Zelanda'da da patlama ses olarak duyuldu. ABD kıyılarında Hawaii'den Alaska'ya kadar da dalga uyarısı yapıldı.

ABD'de Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi'nden yapılan duyuruda, California, Oregon, Washington ve Alaska eyaletlerinin dalgalardan etkilenebileceği açıklaması yapıldı.

Merkezdeki yetkililerden Dave Snider, "Bu denli uzun bir kıyı zinciri için tavsiye yayınlamazdık. En son ne zaman olduğunu bilmiyorum" açıklamasıyla durumun ne denli sıra dışı olduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

BBC'ye konuşan Snider, "Bu gerçekten büyük bir olay. Son on yılın en ciddi patlamalarından biri" dedi.

Patlama Türkiye saati ile dün sabah 07:10 sıralarında yaşandı.

Dev volkan patlaması sonrası tsunami alarmı kaldırıldı... Ada ülkesi Tongayla iletişim koptu

"HER YERDEN ÇIĞLIKLAR GELİYORDU'

Sosyal medyada özellikle Tonga'ya ilişkin görüntüler yer alıyor.

O görüntülerden birinde dalgaların bir kilise ve bazı evlerin içine ulaştığı görülüyor.

Tonga'nın başkenti Nuku'alofa'da tanıklar, gökyüzünden kül yağdığını aktarıyor.

Ülke halkının yüksek bölgelere çıkması çağrısı yapıldı.

Tonga'da yaşayan Mere Taufa, patlamanın akşam yemeğine oturmak üzereylen yaşandığını anlattı.

"İçgüdüyle masanın altına girmeyi düşündüm" diyen Taufa, kardeşinin bomba patladığını düşündüğünü söyledi.

Stuff isimli Yeni Zelanda sitesine konuşan Taufa, kısa süre sonra da evine suyun ulaştığını aktardı: "Her yerden çığlıklar geliyordu, insanlar, herkese yukarılara çıkma çağrısı yapıyordu"

800 kilometre uzaklıktaki Fiji'nin başkenti ile 2300 kilometre mesafedeki Yeni Zelanda'da da patlama duyuldu.

Sekiz dakikalık patlamanın başkent Suva'da "şiddetli gök gürültüsü" gibi duyulduğu aktarılıyor.

Tonga Jeoloji Kurumu yetkilileri, gaz, kül ve duman bulutunun 12 kilometreye ulaştığını açıkladı.

Haberin Devamı

Dev volkan patlaması sonrası tsunami alarmı kaldırıldı... Ada ülkesi Tongayla iletişim koptu

Tonga'nın başkenti, Hunga Tonga volkanik sisteminin yalnızca 65 kilometre kuzeyinde yer alıyor.

Avustralya Meteoroloji Bürosu'nun tespitlerine göre, Tonga'nın başkentinde 1.2 metrelik bir tsunami dalgası burada gözlemlendi.

2300 kilometre uzaklıktaki Yeni Zelanda'da da patlama kaynaklı fırtına oluşabileceğine ilişkin uyarı mesajı yayımlandı.

Yeni Zelanda'da volkan kaynaklı olarak sonik patlamalar duyulduğu da aktarılıyor.

ABD KIYILARI ALARMDA

ABD Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi, Tonga’daki yanardağ patlamasının ardından ABD’nin Kaliforniya'dan Alaska'ya kadar olan batı kıyısı ile Kanada'daki Britanya Kolumbiyası eyaleti için tsunami uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Büyük Okyanus'ta yer alan ada ülkesi Tonga’nın Hunga Ha’apai Adası’ndaki yanardağda meydana gelen patlamanın ardından ABD Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi tsunami uyarısı yayınladı. ABD’nin Kaliforniya'dan Alaska'ya kadar olan batı kıyısı ile Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaleti için tsunami uyarısı yayınlayan Merkez, “Bir tsunami doğrulandı ve bazı etkiler bekleniyor” dedi.

Merkez, plajlar, limanlar, marinalar ve diğer kıyı bölgelerinin yakınında yaşayan kişileri kıyılardan uzak durmaları konusunda uyararak, tsunamiye bağlı etkilerin ilk dalganın gelmesinden sonra saatlerce veya günlerce devam edebileceğini açıkladı.

GÖRÜNTÜLER SOSYAL MEDYAYA YANSIDI

Haberin Devamı

Güney Pasifik'teki ada ülkesi Tonga'da meydana gelen ve birçok ülkede tsunami paniği yaşanmasına neden olan su altı yanardağı patlaması uydu görüntülerine yansıdı.

Tonga'nın Hunga Ha’apai Adası’nda meydana gelen ve birçok ülkede tsunami riski oluşmasına neden olan su altı volkanı patlaması, Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) tarafından işletilen Himawari-8 uydusu tarafından görüntülendi. Patlamanın şiddeti uzaydan çekilen görüntülere de yansırken, felaketin bilançosu da netleşmeye başladı.

Aralarında Kanada, Avustralya, ABD, Şili, Peru, Ekvador, Yeni Zelanda, Fiji ve Japonya'nın da bulunduğu birçok ülkede tsunami riski oluşurken, patlamaya ev sahipliği yapan yaklaşık 105 bin nüfuslu Tonga'da yaşanan iletişim hattı kesintilerinin sürdüğü öğrenildi. Tsunami uyarısının yapıldığı ülkelerde dalgalar yükselirken, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde çevredekilerin panikle kaçıştığı görüldü.

Haberin Devamı

Dev volkan patlaması sonrası tsunami alarmı kaldırıldı... Ada ülkesi Tongayla iletişim koptu

2 BİN 300 KİLOMETREDEN DUYULDU

Uzmanların bin yılda bir görülecek bir olay olarak nitelediği patlama Tonga'ya 2 bin 300 kilometre mesafedeki Yeni Zelanda'dan da duyulurken, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern Tonga'nın başkenti Nukualofa'da birçok teknenin kıyıya vurduğunu söyledi. Şehrin volkanik malzeme ile kaplandığını ifade eden Ardern, küçük ada ülkesi ile iletişimin sınırlı olduğunu belirtti. Ardern, iletişimi sağlayan ve deniz altından geçen kabloların onarımı konusunda Tonga'ya yardım etmeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi. 

Ardern, ülkesinin Pazartesi sabahı, durumun değerlendirmesi için bir gözlem uçağı göndereceklerini duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken de ülkesinin Tonga'ya yardım göndermeye hazır olduğunu açıkladı.

DÜNYAYI ALARMA GEÇİRDİ

Dün Tonga’daki bir sualtı volkanının patlamasının ardından Pasifik Okyanusu'na kıyısı bulunanlar başta olmak üzere birçok ülkede tsunami riski oluşmuş, yapılan tahliye çağrılarından dünya genelinde milyonlarca kişinin etkilendiği kamuoyuna yansımıştı. Volkanik patlamanın kesin bilançosu netleşmezken, patlamanın merkez üssü olan Tonga'da can kayıplarının yaşanmasından endişe edildiği belirtilmişti.

TSUNAMİ UYARISI KALDIRILDI

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi (PTWC) tehdidin azaldığını, ancak kıyı bölgelerinin güçlü ve alışılmadık akıntılara karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirtti. Yeni tsunami ihtamali çok düşük, ancak Tonga'nın felakette aldığı hasar konusundaki kaygılar artıyor.

Nuku'alofa'nın 65 kilometre kuzeyindeki Hunga Tonge-Hunga Ha'pai'nin patlamasından sonra, adaya boyu bir metreyi aşan dalgalar vurdu.

Sosyal medyadaki görüntülerde, suyun kentteki bir kiliseyi ve evleri sürüklemesi görülüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!