DERGÄ°LERÄ°N GÖZDESÄ° KADINLAR

Güncelleme Tarihi:

DERGİLERİN GÖZDESİ KADINLAR
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 21, 2007 10:18

Haberin Devamı

Gazete bayinin vitrininde  Vogue baş köşede. Kapakta İngiliz aktrisi Sienna Miller'in fotoğrafı, yanında "Ekstra-Ekstra Boyunda. Şimdiye kadar en büyük sayımız." anonsu var. "Vogue kadın modasının en prestijli dergisi. İlk yayım tarihi 1892.  Reklam kampanyalarında okurlarına yeni bir akımın öncülüğünü her seferinde kelime oyunuyla " Fashion ( İngilizcede moda) olmadan önce Vogue ( Fransızca moda) da var." diye gururla ilan ediyorlar. 115'inci yıldönümü sayısını kaldırırken ağırlığını hissediyorum. 840 sayfalık dergi 2 kilo 225 gram. Diğer dergiler Vogue'u izlemeye kalkarsa narin yapılı kadınlar bayilere " Ver bir moda dergisi, bir kiloyu geçmesin." diye sipariş verme zorunda kalacak.

Sayfalara göz gezdiriyorum moda, güzellik, sağlık, yemek tarifleri, eğlence dünyasının ünlülerinin yaşantısına kadar kadınları ilgilendiren her konu var Vogue'da. İçerde ABD başkan adayı Barak Obama'nın eşi Michelle ile de röportaj yapılmış. İleri gelen erkek dergisi GQ'da ise Barak kapak konusu. Kadınlara yönelik dergicilik ülkede içiçe girmiş bir sanayi zinciri. Giyim-kuşam, takı, aksesuar, kozmetik, güzellik ve sağlıklı yaşam ürünleri, diyet gıda programları, yemek tarifleri, egzotik seyahat yerleri, otomotiv araçlarını da içeren yüzlerce milyar dolarlık sektörler bu dergilerde yer alıyor. Dergiler Amerikan kadınlarının alşverişlerinde rehber faktörü görüyor.

Haberin Devamı

Satış ve reklam gelirlerinde kadın dergileri erkek dergilerine tepeden bakıyorlar. Erkek cephesinde 'Gear' ile ' 'Maxim' geçen yıl tiraj artışı gösterdiÄŸi halde eylül sayısı 412 sayfa olan Gentleman's Quarterly önemli ölçüde tiraj kaybına uÄŸradı. Kadın grubunda  Cosmopolitan iki milyona yakın tirajıyla zirvede. Cosmo'yu 1 milyon 424 bin tirajla Woman's World, 1 milyon 258 bin ile First For Woman izliyor. Ä°n Style dergisi 774 bin tirajla listede ilk on dergi içinde. Bu derginin geçen yıl aldığı reklamların toplamı 391 milyon dolar. Yayımcılar 20 yaşın altındaki genç kızları da ihmal etmiyorlar. Cosmo Girl, Seventeen, Teen People, Teen Vogue gibi dergilerin tirajları 300 ile 400 bin arasında dalgalanıyor.Â

Haberin Devamı

 Şöhretlerine güvenerek yayımcılığa soyunan milyarder TV programcısı Oprah Winfrey'in 'O' adlı dergisi 880 bin tiraj , Martha Stewart'ın 'Yaşam' ile 'Evlilik' dergilerinin satışı 600 bine ulaşıyor. 434 bin tirajla 5'inci sırada olmasına rağmen  Vogue geçen yıl aldığı 2 ,958 sayfa reklam ile özel konumunu kanıtladı. Vogue'un saygınlığına rağmen korkulan genel yayın yönetmeni Anna Wintour'un hayatını hikaye eden " Devil Wears Prada" ( Şeytan Prada Giyiyor) filmi de ünlü dergisinin gücünü yineledi.

Yeni okuyucu çekme, reklam payını artırma çabası sürdüren dergiler tanınmış model, aktris ve müzisyenleri sayfalarına taşıyorlar. Geçen yıl kokain çekerken paparazzinin görüntülediği Kate Moss'a 'Kariyerinin sonuna geldi. " gözüyle bakılırken ünlü model tekrar ortaya çıktı. Moss dergilerde Calvin Klein blucinleri, Louis Vuitton, Dior, Burberry, Versace, David Yurman, Roberto Cavalli ve Longchamp ürünlerini tanıtıyor. Angeline Jolie, Jennier Lopez, Jennifer Garner, Sarah Michelle Gellar, Madonna da marka ürünlerin  reklamı için kamera karşısına geçiyorlar. Oscar ödüllü Gwyneth Paltrow 'W' dergisi kapağındaki resmi 'Tanrıça Gwyneth' başlığıyla yayımlandı. Eski Sovyetler Birliği lideri Mikhail Gorbachev dahi Louis Vuittone çantasının tanıtımını yaptı.

Haberin Devamı

Moda aleminde son gelişmeler ve yenilikleri dergilerden takip eden New York'lu kadınlar geçen hafta sonunda Manhattan'ın göbeğinde üst kesimin alışveriş etiği Saks Fifth Avenue'ye akın ettiler. Saks ayakkabı butiğini aylardır süregelen dekorasyon hazırlıkları sonunda dev mağazanın tüm katına yaydı. Açılış günü sabahında varlıklı kadınlar 12 cm. topuklu Louboutin ayakkabasına 3,800 dolar, Chanel çizmesine 3,600 doları fiyat etiketlerine bakmadan ödediler. Amerika tarihinde ilk kez New York Posta İdaresi Saks'ın sekizinci katında 10 bin envanterli ayakkabı bölümü için özel bir adres kodu tahsis etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!