Denizi bitirir

Güncelleme Tarihi:

Denizi bitirir
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2011 00:00

Nükleer krizi yakından takip eden Rusya’nın Kurçatov Nükleer Araştırmalar Enstitüsü Başkanı nükleer fizikçi Yevgeniy Velihov, felaketin kontrol edilememesi halinde Japonya çevresindeki denizde hayatın biteceğini, bölgedeki toprağın çok uzun yıllar kirli kalarak halkı zehirleyeceğini ve büyük bir çevre felaketine yol açacağını belirtti.

Haberin Devamı

NÜKLEER TESİSTEKİ PATLAMA ANI / WEB TV

HALK ÇATILARA VE SOKAKLARA AKIN ETTİ/Foto Galeri

 

JAPONYA'DAN GELEN EN SON GÖRÜNTÜLER/Foto Galeri

En kötü senaryoda bile Çernobil gibi bir facia olmayacağını belirten Rus uzman, “Şurası kesin, bu haliyle bile kalsa Japonya bu tesisler için en az 200 milyar dolar harcayacak. Rehabilitasyon çalışmaları ise onlarca yıl sürecek” dedi. Rus uzman, Fukişama nükleer santralındaki durumu bir bilimadamı gözüyle şöyle anlattı:
Soğutmalar arızalı
“Yan yana inşa edilmiş Fukuşima Daiçi ve Fukuşima Daini nükleer santrallarında BWR olarak adlandırılan basınçlı su soğutma sistemli toplam 10 nükleer reaktör bulunuyor. Fukuşima Daiçi santralında birinci reaktörde önceki gün meydana gelen patlama, yakınında yer alan daha 5 reaktörü de kritik çizgiye taşıdı. İki santraldaki reaktörlerin neredeyse tümünde soğutma sistemleri arızalı. Santralı işleten teknisyenler kritik bir karar alarak kapalı devre soğutma sistemini açık devreye çevirdi. Bu ne demek? Normalde reaktörlerin çelik gövdesi çevresinde bulunan binlerce ton damıtılmış su kapalı devre dolaşarak reaktörü soğutması gerekiyor. Şimdi kural dışına çıkılarak doğrudan denizden alınan tuzlu su, bor asidi eklenerek, devasa dizel pompalarla arızalı reaktörlere pompalanıyor. Böylece denizden alınan soğutma suyu reaktörün çelik gövdesi parçalanmaması şartıyla yine de temiz kalma şansını koruyor. Ancak en ufak bir çatlak Japonya’nın deniz ürünlerinden mahsur kalması anlamına gelebilir.”
Çernobil’den farklı
26 Nisan 1986 tarihinde infilak eden Çernobil santralı 4 numaralı reaktörü RBMK model uranyum ve grafitle çalışan sistemdi. Çernobil faciasında soğutma suyu sadece birkaç dakika verilememesi sonucunda reaktördeki grafit alev alarak infilakı tetiklemişti. Fukuşima santralı reaktörleri ise grafit içermiyor. Yani çok daha uzun süre ve yüksek ısılarda genleşmeden bütünlüğünü koruyabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!