Demokratlar yeni stratejiye karşı

Güncelleme Tarihi:

Demokratlar yeni stratejiye karşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2007 07:33

ABD Başkanı George W. Bush'un Irak'taki Amerikan askeri sayısının yaklaşık 21 bin 500 artırılması yönündeki yeni stratejisi, Demokrat Partililer tarafından ağır dille eleştirirken, bazı önde gelen Cumhuriyetçi Partili isimler bile plana destek vermedi.

Haberin Devamı

Bush'un konuşmasının ardından ortak bir yazılı açıklama yayımlayan Temsilciler Meclisinin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi ve Senatodaki Demokrat çoğunluk grubu lideri Harry Reid, "Irak'taki askeri varlığımızı artırmak yanlış ve bu adıma karşıyız" dediler.

Demokrat Partinin Senatodaki iki numaralı lideri Dick Durbin ise daha ileriye giderek "Bush'un da konuşmasında itiraf ettiği gibi Irak'ta kazanmıyoruz. Biz askerlerimizi çekelim, Irak da kendisini kurtarsın" dedi.

Demokrat Partinin, adaylığını henüz resmen ilan etmemesine karşın 2008 başkanlık seçimlerindeki en güçlü adayı senator Hillary Clinton da "Başkan, hiçbir yeni yön göstermedi, tam tersine, bizi yanlış yönde götürmeye devam edecek hem de daha hızlı şekilde" diye konuştu.

Başkanlık yarışının bir başka iddialı Demokrat adayı olması beklenen senatör Barack Obama da Bush'un planını "yanlış strateji" olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Bir başka Demokrat başkan adayı John Edwards da Bush'un Irak'a göndermeyi planladığı ilave birliklerin ödeneğinin kesilmesini önerdi.

Bush'un Cumhuriyetçi Partisinin başkan adaylığında iddialı isimleri bile ya Başkan'a karşı çıktı ya da destekleri sınırlı kaldı.

Bu isimlerden senatör Sam Brownback, "Irak'a daha fazla asker göndermenin doğru çözüm olduğunu sanmıyorum" dedi.

Irak'a ilave asker fikrini ilk ortaya atan senatör John McCain bile esas meselenin asker sayısını artırmak değil uygulamayı doğru yapabilmek olduğunu söyledi.

İddialı başkan adaylarından eski New York belediye başkanı Rudy Giuliani de prensip olarak ek asker göndermeyi desteklediğini, ancak Bush'un yeni stratejisinin uygulanmasını denetleyecek bazı ölçütlerin bulunması gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!