Demirel: Adaylığımızın tescilini bekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Demirel: Adaylığımızın tescilini bekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel bugün başlayan Avusturya ziyareti ile ilgili Hürriyet'e verdiği özel demeçte, ‘Adaylığımızın, AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları tarafından hiçbir tereddüte mahal bırakmayacak şekilde hukuken tescilini beklemekteyiz’ dedi.

Türkiye'siz bir Avrupa'nın, Avrupa'sız bir Türkiye'nin hayal dahi edilemeyeceğinin altını çizen Demirel, ‘Cumhuriyetimizin 75 yıl önce kuruluşundan bu yana Türkiye’nin temel yönetimi Batı'ya doğrudur' diye konuştu.

AB Dönem Başkanı olması nedeniyle Avusturya'ya yapacağı iki günlük ziyaretin Türkiye-AB ilişkileri açısından büyük önem taşıdığını belirten Demirel, Türkiye'nin Avrupa ile bağlarını koparmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini vurguladı.

Demirel şu konulara değindi:

SON RAPOR ÖNEMLİ:

AB Komisyonu'nun son raporunda, Türk ekonomisi olumlu değerlendirildi. Raporun siyasi konulara ilişkin olarak ise eleştirel bir yaklaşım sergilediğini söylemek mümkündür. Bu son husus Türkiye dahil tüm ülkelerin komisyon tarafından ‘Aday’ olarak tanımlanarak, Kopenhag kriterleri çerçevesinde mütalaa edilmesinden kaynaklanmaktadır.

TESCİL BEKLİYORUZ:

Esasen fiili bir durumu yansıtan adaylığımızın, AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları tarafından hiçbir teredddüte mahal bırakmayacak şekilde hukuken tescilini beklemekteyiz. Bu nedenle Viyana Zirvesi'nden kısa bir süre önce, Konsey Başkanlığı'nı yapacak olan Avusturya'ya ziyaretimin, beklentilerimizin en üst düzeyde ve birinci elden aktarılması bakımından da yararlı olacağına inanmaktayım.

AVRUPA KENDİ TERCİHİMİZ:

Cumhuriyetimizin 75 yıl önce kuruluşundan bu yana Türkiye'nin temel yönelimi Batı'ya doğrudur. Hayatın her alanını kapsayan bir zihniyet devrimi, bir büyük dönüşüm olan Cumhuriyet, evrensel uygarlığın ortak dilini konuşmayı hedef almıştır. AB'ye tam üyelik hedefimizi biçimlendiren tarihimiz ve iki yüz yıla yaklaşan bir çağdaşlama sürecinin neticesi olan kendi özgür tercihimizdir. Esasen, tarih Türkiye'siz bir Avrupa'nın, Avrupa'sız bir Türkiye'nin hayal dahi edilemeyeceğini ortaya koymaktadır.

AVRUPA'DAN KOPMAYIZ:

Türkiye'nin Avrupa ile bağlarını koparmaya kimsenin gücü yetmez. Bunun önemli göstergelerinden biri de, Avrupa ülkelerinde yaşayan, sayısı milyonlarla ifade edilen vatandaşlarımızdır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!