Deli numarası yapan mafya babası

Güncelleme Tarihi:

Deli numarası yapan mafya babası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

FBI tam 27 yıldır Vinnie Gigante'nin deli veya aptal değil, Cosa Nostra'nın en büyük ailesi Genovese'lerin şefi, büyük bir mafya babası olduğunu ispata çalışıyor. Geçen hafta başlayan davada, Gigante müthiş bir parformans sergileyerek 27 yıllık deli numarasına devam ediyor.

Üstünde eski püskü bir ceket, ayağında yırtık bir kes. Sorulara burnunu çekerek, homurdanarak cevap veriyor. Önündeki masaya sabit gözlerle bakıyor; elleri titriyor. Saat başı tansiyonu ölçülüyor. Brooklyn'de hakim karşısına çıkarılan Vincent Gigante doğrusu Marlon Brando'nun canlandırdığı ‘‘babaların babası''Don Carleone'ye hiç mi hiç benzemiyor.

Ve Vincent Gigante tam 27 yıldır FBI'ı ‘‘deli ediyor.'' Federal Polis mafya babası Gigante'nin hapisten kurtulmak için deli numarası yaptığına inanıyor. Tam 10 yıldır, Çene-Vinnie'nin Cosa Nostra'nın 5 büyük ailesinden birini, Genovese ailesini yönettiğini ispata çalışıyor. Vinnie'nin akıl almaz macerası 1960'lı yıllara uzanıyor. Uyuşturucu kaçakçılığından yakalanan sokak serserisi hapishaneden o kadar korkuyor ki, savcının iddiasına göre ‘‘bir daha hapse gitmemeye yemin ediyor'' ve ‘‘deli numarası'' başlıyor.

1970 yılında ‘‘haraç almak için çete kurmak'' suçundan mahkemeye çıkıyor. Hakimlerin karşısındaki sanık, abuk subuk konuşan, kendi kendine gülen, duvarlarda gördüğü cisimlerle sohbet eden bir zavallı. Avukatları savunmalarını müvekkillerinin deliliği üzerine kurup hapisten kurtarıyorlar. Ve Çene-Vinnie tam 27 yıldır aktörlere taş çıkartacak deli numarasını sürdürüyor.

Vinnie haraç toplayıp uyuşturucu satmaya başladığı gençlik günlerinden beri yaşlı annesiyle oturduğu Manhattan'ın Greenwich mahallesinde şöhreti yakalıyor. Arasıra, sırtında eski bir sabahlık, ayağında terlikler... sokağı geçip karşı evin duvarında ‘‘ihtiyaç gideriyor.'' Bir gün arama yapmak için evine giren polis Vinnie'yi elinde açık bir şemsiye, duşun altında otururken buluyor. Ve Vinnie en az 30 kere akıl hastanesine girip çıkıyor. Herkes ifadesinde ‘‘küçükten beri böyledir'' diyor Vinnie için.

Ve FBI çıldırıyor tabii. Çene-Vinnie'nin ‘‘eski usul mafya babalarının sonuncusu'' olduğuna inanan ajanlar bunu ispat edemiyor. Cosa Nostra'nın efsanevi liderlerinin yanında yetişen, Lucky Luciano ve Vito Genovese ile çalışan, 1957'de New York mafyasının ‘‘başbakanı'' Frank Costello'yu öldürüp yerini almaya çalışan Vinnie aptal ha?

1987 yılında Tony ‘‘Fat'' Salerno'nun yerine Genovese ailesinin başına geçen Vinnie hiç ortalıkta görünmüyor. Babalar toplantısına bile katılmıyor. Ve Çene-Vinnie New York'ta öylesine bir terör estiriyor ki, diğer mafya üyeleri adını dahi yüksek sesle söylemekten çekiniyor. Vinnie'den bahsetmek gerekince çenelerini göstermekle yetiniyorlar. Vinnie akıl almaz deli numarasını sürdürüyor. Ta ki kendisinden daha uyanık bir FBI ajanına çatana kadar. 1986 yılında bir gece, ajan X Vinnie'nin izini bulup, metresiyle buluştuğu 77.sokaktaki muhteşem eve kadar takip ediyor. Ve yandaki bir evin penceresinden Vinnie'yle sevgilisini tam 4 ay boyunca izliyor. Adamlarına bağırıp çağırıp emirler veren, muhasebecisiyle para hesapları yapan, gazeteleri okuyup sahbetler eden bir Vinnie. Aynı Vinnie sabahları yırtık pırtık giyinip, Manhattan'ın arka sokaklarında annesiyle oturduğu viraneye dönüyor.

1990'da ilk kez tutuklanıyor. 4 doktordan deli raporu alarak kurtuluyor. 1993'te tekrar tutuklanıyor. Bu kez 3 doktordan rapor alıyor. Aslında herkes Vinnie'nin kim olduğunu çok iyi biliyor. Bir gün Vinnie'nin taptığı annesi Mamma Gigante'nin cüzdanını çalmak gafletine düşen yankesici gibi. Bir iki blok ötede kendisini yakalayan polisler ‘‘Helal olsun sana. Babaların babası Gigante'nin annesinin cüzdanını çaldın'' dediklerinde dizlerinin bağı çözülmüştü küçük hırsızın. Mahkemede avukatı ‘‘Müvekkilim hanımefendiden bütün kalbiyle özür dilemektedir. Hatasını anladı ve bir daha yapmayacak. İnşallah Gigante ailesi de kendisini affeder'' demek zorunda kalmıştı.

1980'lı yıllar ABD yönetiminin mafyaya savaş açtığı bir dönemdi. FBI her yere dinleyiciler koyuyor, adamlarını yerleştiriyordu. Ve pişmanlık yasasından yararlanmak için bir mafya üyesi, Sammy Gravano Çene-Vinnie hakkında bütün bildiklerini anlattı. ‘‘The Bull'' takma adlı Sammy devam eden davanın bir numaralı tanığı.

Vinnie yine kurtulur mu dersiniz? Kimileri ‘‘30 senedir deli numarası yapa yapa gerçekten delirdi'' derken kimileri de jürinin, deli bile olsa, 54 kişinin ölüm emrini veren birini affetmeyeceği görüşünde!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!