Davutoğlu’nun Erivan seferindeki sürpriz isimler

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu’nun Erivan seferindeki sürpriz isimler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2013 09:17

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyeti taşıyan Ata uçağı yerel saatle 09.30’da Erivan’daki Zvartnots Havalimanı’na indi. Sürpriz isimlerin eşlik ettiği Davutoğlu'nu, KEİ zirvesinin yapılacağı otelin önündeyse protestocular bekliyordu. Ancak gösteri haberini alan Davutoğlu, otele arka kapıdan girerek protestocularla karşılaşmadı. Türkiye'nin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımasını isteyen protestocular, üzerlerine çarpı işareti koydukları ay-yıldızlı bayrakları otelin önünde yerlere serdi.

Haberin Devamı

Davutoğlu’nu Zvartnots Havalimanı’nda Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Aşot Hovagimyan karşıladı. Davutoğlu, havaalanındaki kısa görüşme sırasında heyetindeki Türkiye Ermenilerini Hovagimyan ile tanıştırdı.

SÜRPRİZ İSİMLER
Ziyarette Davutoğlu’na eşlik eden gazeteciler arasında Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş ve Yeni Şafak Gazetesi yazarı Markar Esayan da var.

Heyetin asıl sürprizi ise Konya doğumlu ve şu anda Fransa vatandaşı olan Samson Özararat. Kendisi 90’lardan bu yana Türk-Ermeni yakınlaşması üzerine çalışanların yakından tanıdığı bir isim. Yakın zamana kadar Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü İş Konseyi’nde Ermenistan’ı temsil eden Özararat’ın şu anda resmi bir görevi bulunmuyor. Ancak Özararat’ın uzun zamandır arabuluculuk çabalarına aktif katkı yapan önemli isimlerin başında olduğu sır değil. Yıllar önce Türk vatandaşlığından çıkartılan ve şu anda Fransa’nın Nice şehrinde yaşayan Özararat’ı uçağına davet eden Davutoğlu’nun bu jesti, Erivan’a bu kısa ziyaret sırasında uzatılmaya çalışılan elin sembollerinden biri. Zira Ankara bu ziyaretle Erivan-Bakü arasında yıllardır müzakere edilen barış için yaratıcı bir çözüme arabuluculuk etmeye hazır olduğu mesajı verecek.

Haberin Devamı

Davutoğlu’nun Erivan seferindeki sürpriz isimler

Özararat ve Davutoğlu (Fotoğraf: Cansu Çamlıbel)

NALBANDYAN’LA İKİLİ GÖRÜŞME
Her ne kadar Davutoğlu’nun ziyareti öncesinde Erivan’dan olumsuz açıklamalar yapılmış olsa da Davutoğlu, Ermeni mevkidaşı Edvard Nalbandyan ile de bir ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşme yaklaşık iki saat sürdü.

Davutoğlu, Erivan yolundaki sohbetimizde bu ziyaret ile Ermenistan tarafında yarattıkları dalgalanmayı dikkatle izlediğini ve başlayan tartışmadan korkulmaması gerektiğini anlattı.

Davutoğlu’nun Erivan seferindeki sürpriz isimler

OTELİN GİRİŞİNDE PROTESTO
Havaalanından KEİ toplantısının yapılacağı Marriot Oteli’ne hareket ederken otelin önünde protesto için bekleyen grubun haberi geldi. Türk konvoyu, bu haber üzerine toplantıya otelin arka kapısından alındı. Davutoğlu’nu otele girişte yakalayamayan protestocular, açılıştan kısa bir süre dağıldı. Ermeni makamlarının sadece bir saatlik gösteri izni verdiği öğrendi.

Haberin Devamı

PROTESTO GÖSTERİSİNDEN KARELER

KEİ, Türkiye’nin girişimiyle 25 Haziran 1992'da İstanbul Zirvesi Bildirisi ile kuruldu. Örgüte Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya, Sırbistan, Türkiye, Ukrayna ve Yunanistan üye.

ABD: DİYALOG İÇİN FIRSAT
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Davutoğlu'nun Ermenistan'a düzenlediği ziyaretten memnuniyet duyduklarını ve bu ziyaretin bölgesel liderler arasında diyalog için bir fırsat sağlayacağını umduklarını söyledi.

Psaki, dünkü günlük basın brifinginde, Davutoğlu'nun Erivan ziyaretine dair değerlendirmesinin sorulması üzerine, "(Davutoğlu'nun) planlanan ziyaretinden memnuniyet duyuyoruz ve ziyaretinin bölgesel liderler arasında diyalog için bir fırsat sağlayacağını umuyoruz" dedi.

Haberin Devamı

ABD olarak hem Türkiye hem de Ermenistan'a, normalizasyon protokollerini onaylamaları ve komşular arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine, her iki ülke halkları için istihdam ve fırsatlar yaratılmasına yardımcı olabilecek, sınırın açılması gibi somut adımların takipçisi olmaları yönünde çağrıda bulunmaya devam ettiklerini belirten Psaki, "Dolayısıyla ziyareti destekliyoruz ve süreci ileriye taşıyabileceklerine dair umutluyuz" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!