Davutoğlu için Atina’da suikast alarmı verilmiş

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu için Atina’da suikast alarmı verilmiş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2014 01:28

DHKP-C’nin geçen ay Atina’yı ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na suikast hazırlığının bir son dakika operasyonuyla engellendiği iddiası Ankara’yı hareketlendirdi.

Haberin Devamı

Yunanistan’da yayınlanan haftalık Parapolitika Gazetesi, Davutoğlu’nun ziyaretinden 4 gün önce başlayan çok gizli operasyonun tüm detaylarını 3 Ocak tarihinde yazdı. Gazeteye göre Yunan Başbakanı Antonis Samaras, Türk heyeti 13 Aralık'ta Atina’dan ayrılana dek olağanüstü hal ilan etti, tüm randevularını iptal ederek makamında adım adım Davutoğlu’nun şehirdeki rotasını takip etti. Ankara, iddialar ve habere konu olan DHKP-C üyelerinin akıbeti konusunda Yunan makamlarından acil bilgi talep etti.

İSTİHBARAT BİR CEZAEVİNDEN
Parapolitika’ya göre Davutoğlu’na suikast istihbaratı üzerine yapılan İngilizcesi ‘black mission’ olan bir tür ‘kara misyon’di. Kara misyon ifadesi Yunan istihbaratı içinde ileri derecede gizlilik gerektiren ve kısıtlı sayıda yetkilinin bilgisi dahilinde gerçekleştirilen operasyonlar için kullanılıyor. İşte bu tarz bir operasyonu başlatan istihbarat Davutoğlu’nun Erivan’dan Atina’ya geçeceği 12 Aralık akşamından 4 gün önce 8 Aralık’ta Yunan Başbakanlığına ulaştı. 2013 ağustosunda Sakız Adası açıklarında yakalananlardan birinin verdiği istihbarata dayalı olarak kaleme alınan bilgi notunda DHKP-C’nin Davutoğlu’na suikast hazırlığı içinde olduğu anlatılıyordu. Öcalan krizi yüzünden geçmişte çok başı ağrıyan Yunan istihbaratı işi şansa bırakamazdı.

Haberin Devamı

‘Kara görev’ için seçilen üç özel yetkili ajan Atina’da şüphelilerin peşine düştü. Ajanlar ‘tam yetki’ ile sokaklara çıktığında Yunan Emniyeti’nin üst düzey birkaç yöneticisi de istihbaratın getiren tutuklunun bulunduğu cezaevine doğru hareket etmişti bile. Üç gün süren çalışmalar sonrasında Yunan makamları suikast istihbaratını teyit ettirmeyi başarmıştı ancak şüphelilere bir türlü ulaşılamıyordu. Farklı gruplar halindeki devriye gruplar Atina’nın merkezinde iki DHKP-C’liyi bulmak için cirit atıyordu.

TELEFON KONUŞMALARI ELE VERDİ
Sonuçta, Davutoğlu ve beraberindeki heyeti taşıyan Ata uçağı Atina’ya inmeden yaklaşık 42 saat önce 26 yaşındaki Türk vatandaşı A.B. yakalandı. Sorgulama sürerken, A.B.’nin üzerinden çıkan SIM kartların kayıtlı olduğu telefonlardan yapılan görüşmeler mercek altına alındı. Konuşmalar deşifre edilince suikastı gerçekleştirmeye hazırlandığı düşünülen iki şüphelinin kimlikleri 12 saat içinde ortaya çıkartıldı. Söz konusu kişiler Davutoğlu’nun ziyaretinden 24 saat önce gözaltına alındı ancak tutuklanmadı. Ata uçağı geri dönüş için havalanana kadar iki şüpheli kaldıkları küçük apartman dairesinde tutuldu. Daha sonra da sınır dışı edilerek Parapolitika’nın da ismini açıklamadığı bir ülkeye gönderildiler.

Haberin Devamı

SAMARAS ALARM DURUMUNU BİZZAT YÖNETTİ
Başbakan Samaras, Türk Dışişleri Bakanının başına Yunan topraklarında bir şey gelmesinin kendisine ne kadar ağır bir fatura çıkartabileceğinin farkındaydı. Bu nedenle Samaras, operasyon yürütülürken adeta olağanüstü hal ilan etti. Davutoğlu’nun Atina’daki temaslarının gerçekleştiği 13 aralık günü bütün programını iptal ederek makamında Türk heyetinin her adımını takip etti. Yunan devletinin en üst düzeyinde yaşanan bu alarm halinin dışarıya sızmaması için Dışişleri Bakanlığı’na bile haber verilmedi. Bakanlığa gidecek bir bilginin büyükelçilikler kanalıyla diğer başkentlere sızmasından endişe ediliyordu.

TÜRK TARAFININ HABERİ OLMADI
Tüm bunlar yaşanırken Yunan Dışişleri Bakanı Venizelos Davutoğlu ile birlikte yeni Türk Büyükelçilik binasının açılışına katılıyordu. ‘Kara misyon’dan haberi bile olmayan Türk heyetinin Atina’daki yegane endişe kaynağı ise Davutoğlu’nun ziyaret ettiği Gökçeadalılar Derneği önündeki Ermenilerin soykırım eylemiydi. Ancak bir yandan da ziyarette Davutoğlu’na eşlik eden bizlerin dikkatini çeken aşırı güvenlik önlemleri Türk heyetinin de dikkatini çekmişti. Uzun konvoyumuz Atina sokaklarında ilerlerken diğer araçlara uygulanan ‘freeze’ Amerikan başkanlarına uygulanan protokolü hatırlatıyordu. Yine de Türk tarafında yoğun güvenlik önlemlerini Yunanistan’daki genel PKK ve DHKP-C hassasiyetine bağlayan bir hava hakimdi. Türk tarafında ‘kara misyon’a yönelik herhangi bir istihbarat olmadığını dün görüştüğümüz güvenlik kaynakları da teyit etti. Oysa Yunan tarafının ‘kara misyon’ için ilan ettiği alarm hali ancak 14 Aralık'ta Davutoğlu, KKTC’ye gittiğinde kaldırılacaktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!