Davutoğlu AİHM'in Kıbrıs kararı hakkında konuştu

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu AİHMin Kıbrıs kararı hakkında konuştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2014 12:55

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Türkiye’nin 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan dolayı 90 milyon euro tutarında manevi tazminat cezasına ödemesine ilişkin verdiği kararı eleştirdi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, AİHM Kıbrıs kararına ilişkin, "Taraflar itibariyle yetkisini aşmıştır Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi. Mahkememin kararının iyi niyetli ve objektif olduğuna inanmıyoruz. Bu kapsamlı çözüm sürecine en büyük darbeyi vurduğuna inanıyoruz. Zamanlama manidardır. Kararı bağlayıcı görmüyoruz ödemeyi yapmayı gerekli görmüyoruz" dedi.

"KUZEY KIBRIS TÜRKLERİYLE İLGİLİ AYNI KRİTERİN UYGULANMASI BEKLENİR"
Kuzey Kıbrıs Türkleriyle ilgili de aynı kriterin uygulanması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, "Kayıp şahısların tümüyle ilgili Kuzey Kıbrıs Türkleriyle ilgili bir karar verilmesi ve aynı kriterin onlara uygulanması beklenir" dedi.

"KARARI BAĞLAYICI GÖRMÜYORUZ ÖDEMEYİ YAPMAYI GEREKLİ GÖRMÜYORUZ"
Kararın bağlayıcı olmadığını söyleyen Davutoğlu ’söz konusu ödemeyi yapmayı gerekli görmüyoruz’ diyerek "Kararı dayandığı mesnet, uygulanan yöntem ve devletler arası hukuk bağlamında Türkiye’nin tanımadığı bir devletin muhatap alınması noktasında kesinlikle bağlayıcı da görmüyoruz. Bu ödemeyi de bu anlamda yapmayı gerekli görmüyoruz. Hukuk bağlamında da bir karşılığının olmadığını düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

"ZAMANLAMA MANİDARDIR"
AİHM kararının zamanlama olarak manidar olduğunu belirten Davutoğlu, "Yıllardan sonra Ada’da kapsamlı çözüm başlamışken, Bu kapsamlı çözüm sürecine en büyük darbeyi vurduğuna inanıyoruz. Zamanlama manidardır. Bazı yorumlarda, Hükümetimize yönelik eleştirilerde söz konusu olduğu için açık şekilde bunun geçmişini hatırlatmak isterim. 20 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. AİHM gündeminin ne kadar yoğun olduğunu biliyoruz. Bu gündeme rağmen, bekleyen birçok dava olmasına rağmen, böyle bir karar alınmasını da zamanlaması bakımından talihsizliktir" açıklamasında bulundu.

"BÜTÜN BU SORUNLAR ÇÖZÜLECEKSE, MASA KIBRIS’TADIR"
Kıbrıs konusunda tarafların iyi niyetli olması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "Türkiye hiçbir zaman, Kıbrıs veya herhangi bir konuda mahkemeler veya başka yollar üzerinden uygulanacak baskıyı kabul etmez. Böyle bir baskıya karşı direncini her zaman göstermiştir. Taraf olan bütün çevrelerin bilmesi gereken şudur: Eğer bütün bu sorunlar çözülecekse, masa Kıbrıs’tadır. O masaya iyi niyetle gelinmelidir. Baş yollara başvurmak faydadan çok zarar getirir" diye konuştu.

Haberin Devamı

"KERRY İLE DE BİR TELEFON GÖRÜŞMEM OLACAK"
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ada’ya yapacağı ziyaretin önemli olduğunu belirten Davutoğlu, "Bu kapsamda sayın Biden’ın Ada’ya yapacağı ziyaret son derece önemli. KKTC ve Türk devleti her konuyu açıkça konuşmaya hazırdır. Yarın Sayın Kerry ile de bir telefon görüşmem olacak. Sonra Londra’da birlikte olacağız. Taraflara eşit muamelede bulunacak her ziyareti çok önemli adımlar olarak değerlendiririz" ifadelerine yer verdi.

"UKRAYNA’DA KALICI BARIŞ İÇİN ATILMASI GEREKEN BÜTÜN ADIMLARI KARARLIKLA ATACAĞIZ"
Ukrayna özel gözlem komisyonu misyonu şefliğine getirilen eski büyükelçi Ertuğrul Apakan ile olan görüşmesine ilişkin Davutoğlu, "Onun seçilmesi aslında uluslararası kriz alanlarında Türkiye’nin itibarının, objektifliğinin ne kadar üst düzeyde olduğunun göstergesidir. Ukrayna’da kalıcı bir barış için atılması gereken bütün adımları kararlıkla atacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

KKTC: AİHM KARARI USUL BAKIMINDAN HATALI

KARARA KIBRIS’TAN BENZER TEPKİLER
Ömer BİLGE / LEFKOŞA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nda kayıp ilan edilen Rumlar ve KKTC’nin Karpaz yarımadasında yaşayan Rumların mülkiyet ve insan haklarının ihlal edildiğini ileri sürerek Türkiye’ye 90 milyon Euro tazminat cezası vermesi, KKTC ve Rum kesiminde geniş yankı buldu. Rum medyası, ‘Elimiz güçlendi’ manşetleri atarken, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da “Rumların müzakere masasında elini güçlendiren siyasi bir karar” değerlendirmesinde bulundu.

EROĞLU: Karar siyasi Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, AİHM kararının siyasi olduğunu belirterek, “Bu kararın Kıbrıs’ta özlü müzakerelerin sürdüğü böyle bir zamanda açıklanması müzakerelere gölge düşürdü. Rumların pazarlık masasında elini güçlendirecek bir karar” dedi.

DENKTAŞ: Masadan kalkalım KKTC’de AİHM kararına en sert tepkiyi ise, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş gösterdi. Denktaş, müzakerelerin ciddiyetle yürütüldüğü bir sırada açıklanan karar ve kesilen cezaya bakılarak "Bize daha ne desinler? diye sormak gerektiğini belirterek, “Türkiye bu karar sonrası AB ile ilişkilerini, Kıbrıs Türk tarafı da masadaki yerini yeniden gözden geçirmesi gerekir” dedi.

RUMLAR SEVİNÇLİ
Kıbrıs Rum tarafından ise, karardan memnuniyet duyan açıklamalar geliyor. Hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis, büyük memnuniyet duydukları kararın Türkiye aleyhine 2001 yılında alınan bir başka karar, Rumların mülkiyet haklarının korunmasına işaret ettiğini söyledi. Rum medyası da manşetlerinden verdiği haberde, “Elimiz güçlendi” başlığını kullandı. Fileleftheros gazetesi, alınan son kararın, yine AİHM tarafından kabul edilen ve mülkiyetle ilgili başvuruların KKTC’de kurulan Mülkiyet Komisyonu’na yönlendirilmesi kararını etkilediğini ve Rumların mülkiyet haklarının kaybolmayacağına dikkat çekti. AİHM 2011’de Türkiye aleyhine mülkiyet davası açan bir grup Rum hakkında verdiği kararda, Rumların açtığı tüm davaları 2006’da KKTC’de kurulan Mülkiyet Komisyonu’na yönlendirmişti. Dimopulos davası adı verilen hüküm, Rumların AİHM’e mülkiyet konusundaki başvurularını engellemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!