Cumhuriyetçiler ezdi

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyetçiler ezdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2014 01:02

ABD’deki ara seçimler Cumhuriyetçiler için beklenenden büyük bir zaferle sonuçlandı. Temsilciler Meclisi’nden sonra Senato’yu da kaybeden Demokratlar, sonuçtan Beyaz Saray’ı sorumlu tutttu. Obama da Kongre’yi yitirmiş ve bir daha seçilme şansı olmayan bir başkan olarak, geri kalan son iki yılında resmi olarak bir ‘topal ördek’ oldu.

Haberin Devamı

AMERİKAN halkı, önceki gün yapılan ara seçimlerde 2016 başkanlık seçimleri öncesi Cumhuriyetçi Parti’ye büyük bir seçim zaferi yaşattı. Demokratlar, 2010’da çoğunluğu kaybettikleri Temsilciler Meclisi’nin ardından 8 yıl sonra Senato’yu da rakiplerine kaptırdılar. Cumhuriyetçiler, 50 eyaletli ülke genelinde sahip oldukları valilik sayısını da en az üç arttırdı. Cumhuriyetçilerin beklenenden daha da görkemli olan zaferi, ABD Başkanı Barack Obama’nın 2008’de kazandığı ilk seçimlerden beri son 6 yıldır yürüttüğü politikalar açısından ise tam anlamıyla bir yıkım oldu. Halk, bu sonuçla Obama’nın politikalarını onaylamadığını gösterdi. Washington Post’un kıdemli politika muhabiri Dan Balz’a göre de “Demokratlar için, seçim akşamı birçoğunun korktuğundan daha kötü oldu.”

Haberin Devamı

SENATO’YU ALDILAR

100 üyeli Senato’da 51’lik çoğunluk sayısına ulaşmaları için 6 yeni koltuk kazanması gereken Cumhuriyetçiler, Demokratların elindeki Colorado, Iowa, Montana, South Dakota, Arkansas, West Virginia ve North Carolina’yı alıp, kendi kontrollerindeki kritik durumda olan Kansas’ı da koruyarak 52 sayısına ulaşmayı garantilediler. Dahası, Alaska’da önde götürdükleri yarışı kazanmaları ve hiçbir adayın gerekli yüzde 50’lik oyun üzerine çıkamaması nedeniyle aralık ayında ikinci tur seçime gidecek olan Louisana’yı kazanmaları halinde, Senato’da 54 koltuğa ulaşma şansı yakaladılar.

OBAMA YÜZÜNDEN OLDU

Sandık başı anketlerine göre Demokratların yaşadığı hezimet Başkan Obama’nın politikaları yüzünden oldu. Zira Demokratların kaybettikleri eyaletlerdeki adayları da Kongre oylamalarında Obama ile birlikte hareket eden kişilerdi. Demokratların kaybeden isimlerinden Kuzey Carolina Senatörü Kay Hagan’ın Kongre kayıtlarına göre görev süresi boyunce Beyaz Saray’la aynı yönde oy verme oranı yüzde 95’ti. Arkansas Senatörü Mark Pryor’da bu oran yüzde 93’tü. Sonuçlar Demokratlar için öyle bir bozgun oldu ki, her eyaletten iki senatörün seçildiği sistemde Obama’nın partisinin son 30 yıldır ilk kez örneğin Kuzey Carolina’da ne bir senatörü ne de bir valisi kaldı.

Haberin Devamı

TRUMAN’IN REKORU

Temsilciler Meclisi’ndeki sonuçlar da Demokratlar için büyük bir yenilgiye dönüştü. 2012 seçimlerinde Kongre’nin 435 sandalyeli alt kanadında 234 koltuk kazanan Cumhuriyetçiler, önceki gece bu sayıyı en az 8 artırdı. Ve eski başkanlardan Harry Truman döneminde (1945-1953) 245 üyelikle en üst seviyeye ulaşan Temsilciler Meclisi’ndeki mutlak Cumhuriyetçi hâkimiyetini yeniden sağlamaya çok yaklaştılar.

Cumhuriyetçiler ezdi

KEPENK KAPATTIRMAYIZ

Seçim sonuçlarının ardından Cumhuriyetçi liderler ve Başkan Obama bundan sonraki süreçte beraber çalışma konusunda ise olumlu mesajlar verdi. Senato’nun yeni çoğunluk lideri Mitch McConnell, düzenlediği basın toplantısında geçtiğimiz yıl yaşanan kepenk kapatmanın bir benzerini tekrarlamayacaklarını söyledi. Obama da öğleden sonra seçim sonuçlarıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Açıkçası Cumhuriyetçiler iyi bir gece geçirdiler” diyerek, Demokrat Parti’nin yaşadığı yenilgiyi kabullendi. Obama, bundan sonrası için ise “Amerikan halkı bir mesaj gönderdi. Seçtikleri insanların mümkün olduğunca çok çalışmasını istiyorlar” dedi.

Haberin Devamı

BAŞKAN OBAMA’NIN PARTİSİ NEDEN KAYBETTİ

- İşsizlik oranı yüzde 5.9’la ilk kez ekonomik krizin öncesindeki Temmuz 2008 seviyesine düştüğü halde, halkı işlerin iyi gittiğine ikna edemedi.
- Sağlık reformu nedeniyle Cumhuriyetçilerin ülke genelinde yürüttükleri kampanyalara yeterince güçlü karşılık veremedi.
- Altı yıllığına seçilen senatörlerin iki yıllık periyotlar halinde üçe bölünen gruplarından 2014 ara seçimine denk gelen “Sınıf 2” grubu, Cumhuriyetçilerin zaten en güçlü oldukları gruptu.
- Temsilciler Meclisi’ni 2010’da Cumhuriyetçilere kaybettiğinden beri Washington’da hükümetin kapanmasına kadar varan Kongre ile yaşadığı anlaşmazlıklar, kötü etkiledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!