Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin'e telefon trafiğiyle ayak bastı

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çine telefon trafiğiyle ayak bastı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2015 08:35

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştireceği iki günlük resmi ziyaret için Pekin’de. Çin'in başkenti Pekin'e gece yarısı inen Erdoğan, ayağının tozuyla Ürdün Kralı Abdullah bin Hüseyin ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirerek, IŞİD ve PKK’ya karşı düzenlenen operasyonları ele aldı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ilk görüşme Erdoğan Pekin Uluslararası Havalimanı’na indiği sırada Ürdün Kralı Abdullah bin Hüseyin ile gerçekleşti. Kral'a, "Türkiye’nin BM Şartı’nın 51’inci Maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullanmak suretiyle 24 Temmuz’da Suriye sınırları içindeki DAİŞ unsurlarını vurduklarını" anlatan Erdoğan, "Suriye’deki kaosun Türkiye’nin yanı sıra Ürdün’ü de olumsuz etkilediğine" işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çine telefon trafiğiyle ayak bastı
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ÇİN'DE

Erdoğan’ın inişinden hemen sonra uçaktayken yapılan görüşmede Ürdün Kralı ise, son günlerdeki PKK terörü nedeniyle asker ve polislerin hayatlarını kaybetmelerinden derin üzüntü duyduğunu belirterek, Erdoğan’ın şahsında tüm Türkiye halkına taziyelerini iletti. Ürdün Kralı, "DAİŞ dahil olmak üzere terörizmin her türüne karşı verilen mücadelede Türkiye’ye desteklerinin tam olduğunu" da vurguladı.

OTELE GELİNCE DE RENZİ İLE GÖRÜŞTÜ
Görüşmenin ardından havalimanından yerel saatle gece 02.00 civarında Pekin’e konaklayacağı otele geçen Erdoğan, ikinci telefon görüşmesini İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile yaptı. Türkiye’nin düzenlediği operasyonlara ilişkin olarak Renzi’ye bilgi veren Erdoğan, "Esad görevde kaldığı müddetçe Suriye’ye istikrar gelmeyeceğini" ifade etti.

İtalya Başbakanı’yla görüşmede, Mısır ve Libya’daki idam kararlarının da gündeme geldiği öğrenildi. Renzi’nin "İtalya olarak idam cezalarına karşı olduklarını" ifade ettiği, Erdoğan’ın ise "idam kararlarından vazgeçilmesi için uluslararası toplumun gerekli duyarlılığı sergilemesi gerektiğini vurguladığı" belirtildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çine telefon trafiğiyle ayak bastı

ANITA ÇELENK KOYDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki heyetle, Çin Halk Kahramanları Anıtı'nı ziyaret ederek, çelenk bıraktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi programları öncesi Çin Halk Kahramanları Anıtı'nı ziyaret etti.

Erdoğan'ı anıtın bulunduğu alana gelişinde Çin Halk Cumhuriyeti Dışişlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Zhang Ming ve diğer ilgililer karşıladı. Türk ve Çin milli marşlarının dinlenmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, anıta çelenk koydu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da tören alanında hazır bulundu.

Bugün Çin Komünist Partisi hiyerarşisi içindeki en üst düzey üç yetkiliyle bir araya gelmesi planlanan Erdoğan ilk görüşmesini gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çine telefon trafiğiyle ayak bastı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiği iki günlük resmi ziyaret çerçevesinde ilk olarak Başbakan Li Keqiang’la görüştü. Başkent Pekin’in merkezindeki Büyük Halk Sarayı’nda Li tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra beraberindeki bakanlar ile birlikte heyetler arası görüşmeye oturdu.

Haberin Devamı

Görüşmede konuşan Erdoğan, ikili işbirliğinin geliştirilmesi hedefiyle Çin’i ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Erdoğan ayrıca, ziyaretiyle atılacak imzaların kısa süre önce stratejik işbirliği düzeyine yükseltilen ilişkilerin ilk uygulaması olacağını söyledi.

Erdoğan, yine aynı binada Ulusal Halk Kongresi Başkanı Zhang Deciang ile görüştükten sonra, mevkidaşı ve Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Şi Cinping tarafından resmi törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Büyük Halk Salonu önündeki tören alanına gelişinde Çin Devlet Başkanı Cinping ve eşi Peng Liyuan tarafından karşılandı.

Erdoğan ve Cinping'in heyetlerini birbirine tanıtmasının ardından Türk ve Çin milli marşları dinlenildi. Bu sırada 21 pare top atışı gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Tören kıtasını denetleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra ellerinde Türk ve Çin bayrakları bulunan çocukları da selamladı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!