Cumhurbaşkanı Demirel ABD'ye gitti

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Demirel ABDye gitti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, NATO'nun kuruluşunun 50'nci yıldönümü nedeniyle yapılacak zirveye katılmak üzere dün ABD'ye gitti.

Demirel, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, yüzyılın son NATO devlet ve hükümet başkanları toplantısı olmasının, zirveye önem kazandırdığını bildirdi. NATO'nun 50 yıldır Avrupa-Atlantik güvenlik sisteminin temelini oluşturduğunu belirten Demirel, şöyle konuştu:

‘‘Avrupa'da barış ve istikrarın devamı bakımından ittifakın şu ana kadar sağladığı başarı, gelecekte üstlenebileceği görevler bakımından da bir teminat teşkil etmektedir. Önce Bosna'da, şimdi de Kosova'da NATO tarafından sergilenen kararlılık bu bakımdan özellikle önem taşımaktadır.’’

Demirel, ziyareti sırasında Kuzey Atlantik Konseyi, NATO-Ukrayna Komisyonu ve Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi devlet ve hükümet başkanları zirvelerine katılacağını söyledi. Bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili temaslarda da bulunacağını anlatan Demirel, ayrıca ABD'de yaşayan Türk toplumunun, ABD basın-yayın organlarının ve çeşitli düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle görüşeceğini kaydetti.

Demirel, ABD ile işbirliğini karşılıklı yarar ilkesi çerçevesinde daha da ileriye götürmeye kararlı olduklarını ifade etti.

Demirel'i, Esenboğa Havalimanı'nda, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve diğer yetkililer uğurladı. Cumhurbaşkanı ABD'den 27 Nisan'da dönecek. Demirel'e gezisinde eşi Nazmiye Demirel, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Milli Savunma Bakanı Hikmet Sami Türk ve üst düzey yetkililer eşlik ediyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!