Condi’yi mücevhere boğmuşlar

Güncelleme Tarihi:

Condi’yi mücevhere boğmuşlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2008 00:00

Beyaz Saray yabancı devlet adamlarından gelen hediyelerin listesini açıkladı. En büyük hediye Suudi Kralı'ndan Dışişleri Bakanı Rice'a verilmiş. Suudi Kralı 160 bin dolarlık yakut kolye hediye etmiş. Bu liste açıklanınca kulislere Hürriyet yazarı Mehmet Yılmaz'ın uzun süredir sorduğu soru yeniden düştü.

Haberin Devamı

Mehmet Yılmaz değişik defalar sormuştu:

- Suudi Arabistan Kralı Cumhurbaşkanı Gül'e ne hediye etti?

Cumhurbaşkanlığı bu konuda hiçbir açıklama yapmayınca tartışma büyümüştü.

Şimdi Kral'ın hediye ettiği mücevher kolye Beyaz Saray tarafından açıklanınca soru yeniden gündeme geldi.

Kulislere şu yorum düştü:

- Suudi Kralı'nın Cumhurbaşkanı Gül'e getirdiği hediyeler açıklanmadı. Acaba açıklanması için görev süresinin bitmesi mi bekleniyor. Ve eğer ABD Dışişleri Bakanı'na böyle bir mücevher hediye verilmişse Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na da en az bu boyutta bir hediye gitmiş olabilir.

Kral’dan 165 bin $’lık kolye

Bush yönetimi, 5 yıllık görev süresinde yabancı ülke liderlerinden gelen hediyelerin dökümünü açıkladı. Arap liderlerin başta Dışişleri Bakanı Rice olmak üzere Amerikalı yetkilileri mücevhere boğduğu ortaya çıktı.

Suudi Kralı Abdullah, Condi’ye 165 bin dolarlık pırlanta ve yakut gerdanlık, Ürdün Kralı ise pırlanta ve safir mücevher hediye etti. ABD yönetimi, Budist lider Dalai Lama’dan gelen 6 dolarlık çereze bile listede yer verdi.

YAKINDA görevi devredecek olan ABD Yönetimi’nin görevde olduğu 5 yıl boyunca dünya liderlerinden aldığı hediyeler açıklandı. Pahalı mücevherlerin yanı sıra 6 dolarlık kuruyemiş paketi bile açıklanan hediyelerin hepsi devlete bırakılacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı rapora göre en pahalı hediyeler Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a verildi. Yalnızca iki Arap lider, Ortadoğu gezileri sırasında Condi’ye toplam değeri 300 bin doları aşan mücevherler hediye ettiler. Suudi Kralı Abdullah, Condi’ye 165 bin dolarlık pırlanta ve ruby mücevher hediye etti. Kral Laura Bush’a da 85 bin dolarlık pırlanta ve safir mücevher verdi. Ürdün Kralı 2’nci Abdullah’ın Condi’ye hediyesi ise elmas ve zümrütlerden 147 bin dolarlık kolye, bilezik, küpe ve yüzük seti oldu. Başkan George Bush’a verilen hediyeler de toplamda 100 bin dolar değerinde.

Bush’a elektrikli testere

Halka açıklanan hediyeler sadece pahalı ziynet eşyaları değil. En küçük kalem bile listede atlanmadı. ABD First Lady’sine verilen hediyeler arasında Dalai Lama’nın 6 dolar değerindeki karışık kuruyemiş paketi de yerini aldı.

Başkan Bush’un aldığı hediyeler arasında hobilerini yansıtan eşyalar da var. Texas’taki çiftliğinde çalı çırpı kesmeyi seven Bush’a İsveç Başbakanı Fredrick Reinfeldt, kulpları rahat kavranan İsveç malı elektrikli testere hediye etti.

Ancak ne Condi ne de diğerleri giderken yanlarında tek bir çöp bile götüremeyecekler. Hediyeler, yabancı hükümetlerden hediye kabul etmeyi yasaklayan federal yasalar çerçevesinde Genel Hizmetler Yönetimi’ne ve hükümet arşivine devredilecek.

Ürdün’den çelik kama, Ruslardan makineli tüfek

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı listede ilginç hediyeler var. Bunlardan bazıları şöyle:

 Avustralyalı bir yetkiliden Başkan Bush’a 150 dolar değerinde bronz kağıt terazisi.

 Singapur Başbakanı’ndan, karın ve kalça yağlarını eritmek için 450 dolar değerinde fitnes aletleri.

 Eski Japon başbakanı Shintaro Abe’nin karısından Laura Bush’a üzerinde first köpeklerin resmi ve Amerikan bayrağı işlenmiş iki yastık. Ayrıca 700 dolar değerinde üzerinde el boyamasıyla hayvan resimleri bulunan porselen kutu. Bir adet de oyuncak Scotty.

 Eski Genelkurmay Başkanı Peter Pace’e Kolombiyalı ve Rus meslektaşları tarafından 1300 dolar değerinde iki makineli tüfek.

 Savunma Bakanı Robert Gates’e Bahreynli bir yetkiliden 3 bin 200 dolar değerinde süslü Arap bıçağı. Ürdün Kralı’ndan 345 dolar değerinde çelik kama.

 CIA Başkanı Michael Hayden’a verilen hediyeler (Toplam 8 bin dolar ancak istihbarat yetkilerine verilen hediyelerin kaynağı gizli tutuluyor): Bir kılıç, dolmakalem ve ipek halı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!