Çocuk tacizi raporu Papa ile görüşülecek

Güncelleme Tarihi:

Çocuk tacizi raporu Papa ile görüşülecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2009 15:42

Katolik Kilisesinin İrlanda ve Kuzey İrlanda'daki en yüksek yetkilisi Armagh Başpiskoposu Kardinal Sean Brady ve Dublin Başpiskoposu Diarmuid Martin, "geçmişte bazı rahiplerin çocuklara cinsel tacizde bulunduğunu ve bu yöndeki şikayetlerin Dublin'deki din otoriteleri ve diğer kilise yetkililerince örtbas edildiğini" ortaya koyan raporu Papa 16. Benediktus ile görüşüyor.

İrlanda basınında çıkan haberlere göre, açıklandığı günden bu yana İrlanda'da tartışmalara yol açan raporla ilgili görüşmenin ardından Vatikan'ın açıklama yapması bekleniyor.

Bu arada raporda adı geçen ve istifası istenen Piskopos Donal Murray'in de gelişmeleri kilise yetkilileriyle görüşmek üzere bir süredir Roma'da bulunduğu belirtildi.

Geçmişte Dublin Başpiskoposluğunda görev yapan Murray'in, taciz olaylarını görmemezlikten gelen din adamları arasında olduğu öne sürülüyor.

RAPOR

İrlanda hükümetince görevlendirilen bir komisyonun hazırladığı ve 26 Kasımda İrlanda Adalet Bakanı Dermot Ahern tarafından kamuoyuna açıklanan rapor, 1975-2004 arası dönemi kapsıyor.

Raporda, "rahiplerin büyük çoğunluğunun çocukların maruz bırakıldığı kötü muameleye göz yumduğu, çocukların iyiliğinin, kilisenin itibarının korunmasına dair endişelerin gerisinde kaldığı, kilisenin yapısı ve kuralları kadar, devletin kiliseyle ilgili meseleleri, yasaların kapsamı dışında tutmasının da bu tür olayların gizli kalmasını kolaylaştırdığı" ifade ediliyor.

"Dublin Başpiskoposluğunun 1995'e kadar, taciz şikayetlerini sivil otoritelere bildirmediğine" işaret edilen raporda, incelenen dönemlerde görev yapan tüm başpiskoposların bu şikayetlerden haberdar olduğu vurgulanıyor.

Tacizle suçlanan 46 rahip hakkında 320 şikayetin incelendiği ve 700 sayfayı geçen raporda, İrlanda polisi de cinsel taciz şikayetlerini görmemezlikten gelmekle ve olayları soruşturmak yerine din otoritelerine bildirmekle itham ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!