Coca Cola başkanlığından Meksika devlet başkanlığına

Güncelleme Tarihi:

Coca Cola başkanlığından Meksika devlet başkanlığına
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Meksika'da 1929 yılından beri iktidarda olan Kurumsal Devrimci Parti seçimleri kaybetti. Eski Coca Cola Genel Müdürü Vincente Fox devlet başkanı seçildi.

MEKSİKA halkı, 1929'dan bu yana, ülkeyi aralıksız 71 yıldır yöneten Kurumsal Devrimci Parti'sini (PRI) iktidardan uzaklaştırdı. Coca Cola Meksika Şirketi'nin eski başkanı olan, muhafazakar Ulusal Hareket Partisi'nin (PAN) adayı Vincente Fox, 58'inci doğum gününde Meksika'nın yeni Devlet Başkanı seçildi.

Böylece, dünyada bir ülkeyi en uzun süreyle yöneten siyasi parti ünvanına sahip olan PRI, siyasi yaşamında ilk kez seçim yitirdi. Halen Devlet Başkanı olan Ernesto Zedillo da, seçimi kaybettiklerini kabul etti. Zedillo'nun görevi, Aralık ayında sona eriyor.

PAN adayı Vincente Fox, % 44, halen yönetimdeki PRI'nin adayı Francisco Labastida ise % 38 oranında oy topladı. Solcu aday Chauctemoc Cardenas, üçüncü sırada yer aldı.

Katılım oranının çok yüksek olduğu seçimlere hile karıştırılmadığı da belirtiliyor. Seçimleri, aralarında ABD'nin eski Başkanı Jimmy Carter'ın da bulunduğu 860 yabancı gözlemci izledi.

KAYBEDİNCE AĞLADI

Fox, Meksika'yı yeniden rüyalardaki ülke haline getirmek için çok çalışmaları gerektiğini, geçiş sürecinin barışçı olacağını ve yönetimin bütün yurttaşlara açık ve şeffaf olacağını söyledi.

Fox, seçim kampanyası sırasında, yolsuzlukla mücadelece edeceğine söz vermiş, ülkeyi yabancı sermayeye açacağını, eğitime daha fazla para vereceğini söylemişti.

PRI'nın adayı Labastida ise taraftarlarına gözyaşları içinde yaptığı konuşmada, yenilgiyi kabul ederek, ‘Vatandaşlar kararını verdi ve biz buna saygı göstermeliyiz’ dedi. Labastida, ‘Partimiz yaşamaya devam edecek. Biz, çoğunluğun güveni ve üyelerin birliğiyle nasıl yeniden canlanacağımızı biliyoruz’ diye konuştu.

Meksika, ülkeyi yöneten siysilerin yolsuzluğa ve özellikle uyuşturucu kaçakçılığına en çok bulaştığı ülkelerden biri olarak biliniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!