Clinton'ı kendi bakanı yakacak

Güncelleme Tarihi:

Clintonı kendi bakanı yakacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Firmalardan uçak ve maç bileti aldı diye Tarım Bakanı için 100 yıl hapis isteyen Amerikan adaleti, şimdi de Başkan Clinton hakkında devletin telefonlarını partisine bağış toplamak için kullandığı iddiasıyla soruşturma başlattı. Soruşturmayı Clinton'ın iki kez üst üste Adalet Bakanlığı'na atadığı en güvendiği isimlerden Janet Reno açtı.

ABD Başkanı Bill Clinton'ın ısrarlı bir şekilde iki defa üst üste Adalet Bakanlığı'na atadığı Janet Reno, Başkan'ın siyasi hayatına büyük bir darbe indirecek bir karar aldı ve kamu telefonunu bağış toplamak için kullandığı gerekçesiyle Clinton hakkında soruşturma açtı. Türkiye'de yolsuzluk soruşturmalarının örtbas edilmesi için ortak çıkar hükümeti bile kurulurken, ABD'de Clinton'ın kendi atadığı bir bakan tarafından soruşturulması ‘ibret verici’ olarak değerlendirildi.

Başkan Clinton hakkında başta cinsel taciz olmak üzere birçok dava açılmıştı, ancak bu defa ilk kez kendi atadığı bir bakan, doğrudan yolsuzluk soruşturması başlatmış oluyor. Amerikalı savcılar bir süre önce de Tarım Bakanı'nın bir şirketten aldığı futbol maçı ve uçak biletini rüşvet kabul etmiş ve bakan hakkında 100'yıla varan hapis istemiyle dava açmıştı.

Başkan Clinton'a kadar uzanan ‘bağış skandalı’ bir süredir kamuoyunu meşgul ediyor. Başkanlık seçimleri sırasında Demokrat Parti'nin yasalara aykırı olarak, başta yabancı ülke vatandaşları olmak üzere bir çok kesim tarafından bağış topladığı ortaya çıkmıştı.

Adalet Bakanı Janet Reno, geçen hafta Başkan Yardımcısı Al Gore hakkında da aynı yönde bir soruşturma açtı. Gore, Beyaz Saray'daki telefonunu bağış toplamak için 86 defa kullanmak ve bir Budist tapınağından bağış kabul etmekle suçlanıyor.

Amerikan yasalarına göre, devlet memurlarının, siyasi amaçlarla kamu telefonlarını kullanmaları yasak. Yine aynı yasalara göre, bir partinin vergiden muaf olan dini örgütlerden yardım alması da suç sayılıyor.

GORE TELAŞTA

Clinton için başlatılan 30 günlük ön soruşturma dönemi sonunda, 3 aylık daha kapsamlı bir soruşturma kararı, yine Reno tarafından verilebilecek. Janet Reno, ikinci soruşturmadan sonra ‘özel savcı’ yoluyla konunun soruşturulmasını isteyebilecek.

Başkan Yardımcısı Gore için kapsamlı soruşturma kararı çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. 2000 yılında Başkan adaylığına hazırlanan Gore, ciddi bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu farkederek önceki gün Watergate skandalına bakan savcının danışmanı Jim Neal'i avukat olarak tuttu. Gore, eski İçişleri Bakan Yardımcısı George Frampton'dan da savunma hazırlığı yapmasını istedi.

Kocamla gurur duyuyorum

Başkan Bill Clinton, ‘‘Bağış toplamak için Beyaz Saray telefonlarını kullanıp kullanmadığını hatırlamıyorum'' diye kendini savunurken, First Lady Hillary Rodham Clinton'dan da ilginç bir savunma geldi. Hillary Clinton, ‘‘Demokrat Parti için bağış toplamak şerefli bir iştir. Ve kocamla da gurur duyuyorum’’ diye konuştu. Beyaz Saray yetkilileri ise, memurların siyasi amaçlarla kamu mallarını kullanmamasını öngören yasasının Başkan Clinton ile yardımcısı Al Gore kapsamadığını savunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!