Clinton'dan tam destek

Güncelleme Tarihi:

Clintondan tam destek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bill Clinton, ‘‘Türkiye'yi, Batı’ya bağlamak için ne gerekiyorsa yapmalıyız’’ dedi. Clinton, dün 1997 yılının son basın toplantısında Türkiye ve Türkiye-Yunanistan arasındaki sorunlarla ilgili soruya verdiği cevapta şunları söyledi:

‘‘AB'nin Türkiye ile ilgili aldığı karar ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunlarla ilgili olarak şunları söylemek istiyorum. Bu konularda, 21'inci yüzyıla girerken Amerikan halkının üzerinde durması gereken iki hedef vardır. Birincisi, bana göre, Türkiye'yi Batı’ya bağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmak, çok ama çok önemlidir. Türkiye, laik-İslam bir devlettir. NATO'nun güvenilir bir müttefikidir. Körfez Savaşı sırasında birçok operasyona destek olmuşlardır. Bizim de güvenilir ve çok iyi bir müttefikimizdir. Ülkenin büyüklüğüne, stratejik özelliğine, nerede olduğuna, neyi bloke edebileceğine ve hangi kapıları açabileceğine baktığınızda ne kadar büyük önemi olduğunu daha iyi anlarsınız.’’

İkinci hedefi ise, Türkiye ile Yunanistan'ın arasındaki sorunları çözmek için ABD'nin ne gerekiyorsa yapması olarak gösteren Clinton, bu konuda da şunları söyledi:

‘‘Türkiye ile Yunanistan'ın gelecekte ekonomik, politik ve güvenlik konularında işbirliği potansiyellerinin, Kıbrıs üzerindeki anlaşmazlık kayalarında parçalanmasına izin verilmemelidir. Bana göre aynı yanlışı Ege üzerindeki anlaşmazlıklar konusunda da yapmamak gerekir. Bu hafta Başbakan Mesut Yılmaz'la bu konu üzerinde konuşacağım. Kıbrıs sorununun çözümünü çok istiyorum. Bunu, Holbrooke'u bu çabalarımızı yönetmekle görevlendirdiğim zaman açıkça ortaya koydum.’’

Clinton, iki ülkenin geçmişe dayalı anlaşmazlıklarını bırakıp, önümüzdeki 40- 50 yılda bölgelerindeki fırsatları değerlendirmeyi düşünmeleri halinde, yeni bir yüzyıla girmekte olan dünyanın yeni bir şekil alacağına inandığını da söyledi.

Öte yandan, NATO Toplantısı için Brüksel'de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Türkiye'nin AB'ye yönelik tepkisine destek verdi. Türkiye ile AB arasındaki sorunların çözüleceğini umduğunu kaydeden Albright, ‘‘Türkiye'nin güçlü bir şekilde Avrupa'ya karşı yönlendirilmeye ihtiyacı var. Türkiye'nin Batı'ya doğru yönlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz‘‘ dedi. Albright, bu konunun Başbakan Yılmaz'ın bugün başlayan ABD ziyareti sırasında da ele alınacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!