Clinton'dan iki telefon Ecevit'e davet Demirel'e teşekkür

Güncelleme Tarihi:

Clintondan iki telefon Ecevite davet Demirele teşekkür
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD ile Türkiye arasında önceki gece telefon diplomasisi yaşandı. ABD Başkanı Bill Clinton, önce Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e Kosova krizinde oynadığı rol nedeniyle teşekkür etti. Ardından Başbakan Bülent Ecevit'i arayarak ABD davetini yineledi ve iyi dileklerini iletti.

Demirel dün kabulleri sırasında Arnavutluk, Makedonya Cumhurbaşkanları ile görüştüğünü, ABD Başkanı Clinton'un da kendisini telefonla aradığını söyledi. Demirel'in Clinton ile görüşmesinde, Makedonya ve Arnavutluk'a acil yardım ihtiyacını gündeme getirdiği, Clinton'un da Kosova krizinde oynadığı rolden dolayı hem Türkiye'ye, hem de Demirel'in şahsi çabalarına teşekkür ettiği öğrenildi.

Ecevit ise Başbakanlık'a gelişinde gazetecilerin sorusu üzerine ABD Büyükelçisi Mark Parris'in ziyaretine gelerek güvenoylaması dolayısıyla kendisini kutladığını hatırlattı. Parris'in Başkan Clinton'un bir kutlama yazısını da ilettiğini ifade eden Ecevit, ‘‘Son derece sıcak bir üslupla yazılmış olan mektupta Clinton Türkiye ile her alanda işbirliğine büyük önem verdiklerini ve beni ABD'ye beklediklerini bildirdi’’ dedi. Clinton'un ayrıca önceki gece saat 22.00'de uçağından kendisini telofonla arayarak iyi dileklerini belirttiğini kaydeden Ecevit, ‘‘Başkan Clinton yine ülkelerimiz arasındaki her alanda işbirliğine büyük önem verdiğini söyledi. Henüz ABD'yi ziyaret tarihim belirlenmedi. Bu Türkiye'deki ve ABD'deki yönetime göre bu yıl içerisinde belirlenecek’’ diye konuştu.

Edinilen bilgiye göre, Demirel-Clinton görüşmesi şöyle gerçekleşti:

CLİNTON: Türkiye'nin Kosova'da oynadığı rol ve başarıya ulaşmamız için yaptığı katkılara teşekkür etmek için sizi arıyorum. Bu çerçevede şahsen oynadığınız role de teşekür etmek isterim. Oynadığınız role büyük önem atfediyoruz.

DEMİREL: Kosova'da elde edilen özgürlük ve demokrasinin zaferidir. Nato'nun 50. yıl zirvesinde üzerinde kararlılıkla mutabık kaldığımız strateji başarıya ulaşmıştır. Kosova'ya barış gelmiş ve aynı zamanda Nato'nun itibarı, caydırıcılığı ve etkinliği korunmuştur. Amaçlarımıza ulaşmamızda en önemli faktör, ortak değerlerimize olan bağlılığımız olmuştur.

Sizin oynadığınız rolü de takdirle karşılıyoruz. Şimdi yapılması gereken, Kosova'nın yeniden imarı, inşası ve bütün mültecilerin evlerine kıştan önce dönmelerinin sağlanmasıdır. Türkiye bu yöndeki bütün oluşumlara ve çabalara katılmaya kararlıdır.

CLİNTON: Söylediklerinize teşekkür ederim. Sizi dikkatle dinledim. Bahsettiğiniz çabalarda iki ülke birlikte çalışmaya devam edeceğiz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!