Clinton rahat soluk aldı

Güncelleme Tarihi:

Clinton rahat soluk aldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Seks skandalına rağmen popülarite rekoru kıran Bill Clinton lehindeki gelişmelerle rahat bir nefes aldı.

Davayı etkilemez

Paula Jones'un Başkan aleyhine açtığı cinsel taciz davasında yargıç, Clinton'un stajyer kızla ilişkisinin olup olmadığının bu davayla ilgisi olmadığına karar verdi. Clinton - Monica Lewinsky ilişkisi doğru olsa bile davada kanıt olarak kullanımayacak.

Paula Jones'un avukatları Lewinsky konusunda daha fazla bilgi toplayabilmek için 27 Mayıs tarihinde görülecek duruşmanın ertelenmesini istiyorlardı. Whitewater yolsuzluğunu araştıran özel savcı Kenneth Starr'ın itirazları üzerine yargıç Susan Webber Wright, stajyer kız olayının bu davayla ilgisinin olmadığına karar verdi.

Bu karar, Clinton için ‘bir muharebe zaferi’ anlamına geliyor. Çünkü, ABD Başkanı'na karşı cinsel taciz davası açan Paula Jones'un avukatları, Clinton'la bazı kadınlar arısındaki ilişkileri sergileyerek, bir davranış sürekliliği kanıtlama stratejisi benimsemişlerdi.

Dokunulmazlık yok

Daha önce Paula Jones davasında verdiği ifadede Clinton'la cinsel ilişki kurmadığını söyleyen Monica Lewinsky ise ifadesini değiştirmenin yollarını arıyor. ‘Yargı muafiyeti’ karşısında ifadesini Clinton aleyhinde değiştirmek isteyen Monica'nın avukatlarıyla Starr bir türlü anlaşamıyor. Çünkü Starr'ın avukatları genç kızın şimdiye kadar verdiği detayları yeterli bulmuyor. Monica, eski ifadesini yenilerse, Clinton daha da rahatlayacak. Lewinsky, ilk ifadesini değiştirirse bu defa yalan ifade vermekten cezaevine girecek. Monica'nın bir diğer seçeneği de ‘kendisini suçlayıcı olmamak için’ Anayasa'nın 5'inci maddesine sığınarak ‘sessiz’ kalmak.

Elbise temiz çıktı

CBS televizyonu, FBI laboratuvarlarında yapılan araştırma sonucu, Başkan Clinton'ın Monica Lewinsky'ye hediye ettiği elbisede ‘sperm lekesi’ bulunmadığını bildirdi.

Büyük destek

Başkan’ın skandal patlak vermeden önce % 60'larda olan popülaritesi, Kongre'de Birliğin Durumu konuşmasından sonra % 73'e tırmandı. İkinci Başkanlık döneminde bulunan Clinton'un popülaritesi hiç bu kadar yüksek olmamıştı. CBS'in araştırmasında ilk kez Cumhuriyetçiler de % 52 gibi yüksek bir oranla Clinton'un politikasından hoşnut olduklarını açıkladılar.

Bill ‘yılın maçosu’

Son seks skandalıyla ABD'de büyük sarsıntı yaratan Başkan Bill Clinton, Brezilyalı maçolar tarafından ‘yılın erkeği’ seçildi. Clinton'ın kesinlikle yalanladığı Monica Lewinsky ilişkisinin ödülü hakettiğini açıklayan Brezilya Maço Hareketi, bu ödülün ilk kez bir yabancıya gittiğini bildirdi. Hareketin lideri Luiz Mario Ladeira ‘Geçtiğimiz bir yıl boyunca, hiç kimse, maçoluk geleneğine onur kazandırmak için Başkan Bill Clinton kadar çalışmadı’ dedi. Brezilya'da bir başkanın böyle bir skandala karışması halinde kamuoyundan aldığı desteğin tırmanacağını kaydeden Ladeira, Clinton'ın ödülününün Beyaz Saray'a postalandığını söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!