Cipsle gelen katliam

Güncelleme Tarihi:

Cipsle gelen katliam
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2017 02:01

Suriye’de altı yıldır süren iç savaşın başlarından bu yana kuşatma altında dehşeti yaşayan Fua ve Kefraya’dan sivilleri taşıyan konvoya düzenlenen intihar saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 126’ya çıktı. Korkunç katliamda ölenlerin 68’i çocuk. İntihar bombacısının aracıyla çocuklara kraker ve cips dağıtma kisvesiyle konvoya yaklaştığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

SURİYE’de muhaliflerin kuşatması altındaki Fua ve Kefraya’da uzun süredir savaşın dehşetinden kurtulmaya çalışan sivillerin karşılıklı tahliye anlaşmasıyla güvenli bölgelere geçme umudu, bekleyen otobüslere yönelik önceki günkü intihar saldırısıyla kana bulanırken, korkunç saldırının bilançosu da ağırlaştı. Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hayatını kaybedenlerin sayısının dün itibariyle 126’ya yükseldiğini duyurdu. Ölenlerden 68’i çocuk.

Cipsle gelen katliam
‘KRAKER DAĞITIYORDU’

Halep’in batısındaki Raşidin ilçesinde intihar eylemcisinin bomba yüklü araçla gerçekleştirdiği katliamda ölenlerin 109’u İdlib vilayetindeki rejim yanlısı Şii kasabaları Fua ve Kefraya’dan yola çıkan sivillerdi. Konvoyun güvenliğini Ahrar el Şam ve Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) grupları sağlıyordu. BBC, yerel saatle 15.30 sıralarında meydana gelen katliamda yiyecek dolu bir aracın otobüslere yaklaştığını; çocuklara cips ve kraker gibi gıdalar dağıtılırken büyük bir patlama olduğunu bildirdi. Saldırıyı kimin yaptığı henüz bilinmiyor. Fua ve Kefraya çevresinde terör örgütü El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’nin faal olduğu biliniyor.

Haberin Devamı

TAHLİYE DEVAM EDİYOR

Katliama rağmen Esad rejimi ile muhalifler arasında varılan karşılıklı tahliye anlaşmasının devam ettiği bildirildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman’a göre patlamadan hemen sonra 2200 sivil ve 400 savaşçıyı taşıyan 60 civarında otobüs Şam kırsalındaki Zabadani ve Madaya’dan çıkarak Halep vilayetinin kuzeyindeki muhaliflerin denetimindeki bölgelere ulaştı. En az 50 otobüs ve 20 ambulansın taşıdığı 5 bin Fua ve Kefrayalı sivil de Halep şehir merkezine ulaştı. Amerikan AP ajansı 3 binden fazla Suriyeli’nin daha anlaşmaya konu olan dört kasabadan tahliye edilmesinin beklendiğini bildirdi. 

KINAMA VE TEPKİ YAĞDI

Korkunç katliama tepki ve kınamalar gecikmedi. ABD, BM ve Papa Françesko saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı. 

Haberin Devamı

 ABD Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner yaptığı açıklamada, “ABD, Kuzey Suriye’de kadın ve çocuklar dahil masum sivillere yönelik barbar saldırıyı güçlü bir şekilde kınıyor” dedi.

 BM Genel Sekreter Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada saldırı kınandı. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dilenen açıklamada, taraflara tahliye edilmeyi bekleyenlerin güvenliğini sağlaması çağrısında bulunuldu. BM, karşılıklı tahliye anlaşmasında rol oynamıyor.

 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), tahliye edilenlerin konvoyuna düzenlenen saldırıyı kınadı. ÖSO, yaptığı yazılı açıklamada, “ÖSO grupları olarak Halep’in batısındaki Raşidin bölgesinde meydana gelen, çoğunluğu Fua ve Kefrayalı sivillerden oluşan, yüzden fazla kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı hain terör saldırısını en sert şekilde kınıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!